Oklara reformer

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Det dunkelt sagda är ofta det dunkelt tänkta. Jag har en känsla av att denna eviga sanning även gäller för kommunreformen och den vårdreform (sote) som anknyter till kommunreformen.
Låt mig förtydliga mig. Den omtvistade kommunstrukturlagen godkändes av riksdagen alldeles före riksdagens sommarpaus. Ett stort antal riksdagsmän var frånvarande vid behandlingen av lagförslaget. Förkastligt med tanke på lagens betydelse.
Någon dag senare presenterade arbetsgruppen, som bereder vårdreformen sin mellanrapport.
Kommunstrukturlagen och vårdreformen har en gemensam nämnare så att vårdreformen påverkar kommunreformen och tvärtom.
Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta för fram sin syn på kommunstrukturlagen i VN den 29.6.
Nu ligger bollen hos kommunerna säger hon, hänvisande till såväl ovan nämnda lag som mellanrapporten. Jag vill inte ha något tvång fortsätter hon, men jag kräver ansvar av både rikspolitiker och lokala beslutsfattare.
Undertecknad innehar inte en sådan position att jag kan kräva någonting. Däremot kan jag förvänta mig och förväntar mig att beslutsfattarna på alla nivåer uttalar sig så att vi vanliga dödliga förstår vad de avser. 
Harry Yltävä, som fyller kravet på att vara en lokal beslutsfattare, samtidigt som han är medlem i arbetsgruppen, som sysslar med vårdreformen, presenterade arbetsgruppens mellanrapport för någon dag sedan.
Harry Yltävä meddelade att arbetsgruppen godkänt att Raseborgs stad kan svara för basservicen inom social- och hälsovården. Men exakt vilken form av social- och hälsovård Raseborg kan svara för är fortfarande oklart.
Arbetsgruppen har godkänt att Raseborg kan svara för en viss basservice inom social- och hälsovården. Men vet inte exakt vad basservicen innefattar.
Dum, dummare, dummast?
Men en eloge åt Harry Yltävä och hans arbetsgrupp för den uppriktighet de visar prov på. Det är mera sällan en politisk beslutsfattare medger att de inte känner till konsekvenserna av sina beslut.
Jag förväntar mig att någon tar sitt ansvar. Men det är nog inte de lokala beslutsfattarna denna gång.
Mikael Heikkilä