Upphandlingen av serviceboende

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Raseborgs stads grundtrygghetsnämnd beslöt 13.6.2013 att välja Attendo Terveyspalvelut Oy till producent gällande 16 platser resurserat serviceboende för dementa i Villa Stella i Gammelboda, Ekenäs för perioden 1.1.2014 – 31.12.2018 med en option om tre år.
Attendo Terveyspalvelut Oy:s anbud var helhetsekonomiskt förmånligast. Beslutet betyder i praktiken att Raseborgs stads klienter i Blomsterhemmet (8 personer) och Seniora (8 personer) kommer att erbjudas ersättande plats i Villa Stella eller i någon annan av stadens enheter med demensplatser. Staden bistår vid planering och verkställighet av flyttningen .
Grundtrygghetsnämndens beslut har av förståeliga skäl gett upphov till debatt. Jag är den första att beklaga att klienter och i detta fall dessutom dementa klienter måste flyttas. Den primära orsaken till upphandlingen var inte en strävan efter ekonomiska inbesparingar. Raseborgs stads revisorer hade poängterat att stadens tillsvidare avtal (från Ekenäs stads tid) med Folkhälsan Syd Ab inte är förenligt med stipulationerna i lagen om offentlig upphandling 30.3.2007/348 och bör konkurrensutsättas.
Raseborgs stads nya avtal med Attendo Terveyspalvelut Oy kommer att innebära en årlig ekonomisk inbesparing om drygt 90 000 euro, men för staden är det viktigaste att kvaliteten i vården och servicen inte försämras vilket kan utläsas ur upphandlingens poängsättning och utvärdering att inte skall ske.
Grundtrygghetsnämnden och säkert också delvis stadsfullmäktige kommer under hösten 2013 att föra en grundläggande strategisk diskussion gällande grundtrygghetens framtida produktion av vård, tjänster och service. Denna diskussion som säkert också kommer ett omfatta etik och moral brådskar, eftersom Raseborgs stad måste hitta långsiktiga och hållbara lösningsmodeller som ersätter nuvarande 140 platser i Mjölbolsta sjukhusbyggnad där stadens hyresavtal med Folkhälsan Syd Ab utgår 31.12.2015.
Därtill bör staden också hitta alternativ till nuvarande institutioner som inte fyller gällande rekommendationer och direktiv. Som exempel kan nämnas Lyckebo i Pojo.
För att möjliggöra optimala hållbara lösningsmodeller där risken att flytta klienterna minimeras bör målsättningen vara att vi lyckas producera service och tjänster med klienten och patienten i centrum till kostnader som motsvarar landets medeltal.
Arne Nummenmaa
Grundtrygghetsdirektör