SFP:s ledning lyssnar

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

De senaste veckornas diskussioner om huruvida Svenska folkpartiets partiledning lyssnar till åsikterna ute i kommunerna tarvar några kommentarer.
Inför riksdagsvalet 2011 stod det klart för var och en att det skulle komma en kommunreform. Stundom köpslog partierna om vem som bjöd minst antal kommuner i framtiden. SFP gick aldrig med i diskussionen om antalet kommuner. För oss är själva servicen viktigare än antalet kommuner.
Regeringsförhandlingarna blev just så svåra som valresultatet gav orsak att tro. SFP och framför allt vår ordförande vid tidpunkten, Stefan Wallin, spelade en helt avgörande roll då det gällde att få till stånd den nuvarande regeringsbasen. Alternativet hade kunnat vara en regering som skulle ha genomdrivit reformerna utan att beakta de svenska behoven.
När regeringsprogrammets kommundel skrevs stod det klart att det fanns behov av att diskutera och förankra det ute i våra kommuner. SFP inledde omedelbart de så kallade kommunrundorna där våra rikspolitiker och övriga sakkunniga öppet och oförskönat berättade om regeringens avsikter med reformerna.
Samtidigt tillsatte partiet även en bred referensgrupp som bollplank för vår vice ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson, som representerar oss i den ministerarbetsgrupp som bereder både kommun- och social- och hälsovårdsreformen.
Stora reformer av det här slaget aldrig är enkla. För oss som jobbar i partiledningen, i riksdagsgruppen och i regeringen är de här frågorna absolut inte lätta att hantera för vi är självfallet medvetna att en del av partifältet frågar sig om världen faktiskt blir bättre av reformerna. Här gäller det dock att inse att tåget går och det är bättre att vara med och påverka än att stå kvar då tåget lämnar stationen. SFP:s approach är att vara med och påverka där det händer.
Alla är rörande eniga om målsättningen – att trygga kvalitativ service i hemkommunen på eget modersmål. Meningsskiljaktigheterna gäller närmast metoderna.
Ingen skall dock påstå att våra rikspolitiker inte skulle ha lyssnat, diskuterat och informerat om regeringens planer. Partiordförande, försvarsminister Carl Haglund har medvetet besökt nästan alla våra kommuner under sitt första år som partiordförande uttryckligen för att lyssna till opinionerna på partifältet.
Att vara av annan åsikt betyder inte att man har slagit dövörat till och man ska inte heller behöva bli orättvist anklagad för det.
Johan Johansson
Partisekreterare SFP