Upphandlingen av demensboende

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

De svagaste i samhället har igen en gång blivit offer för det orättvisa upphandlingsförfarandet. Denna gång gäller det de äldre i Raseborg, närmare bestämt äldre med demenssjukdom. Upphandlingen berörde de facto 16 dementa åldringar på två gruppboenden, fastän man har låtit allmänheten förstå att det gällde resurserat serviceboende för äldre. Skillnaden är betydande. Resurserat serviceboende är ”billigare” än resurserat gruppboende för dementa med större personaltäthet. Vad har man egentligen upphandlat? Vilka kvalitetskriterier har man följt?
Grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslöt på sitt möte i torsdags att den första januari 2014 flytta de 16 dementa åldringarna från Folkhälsans gruppboenden på Seniora och på Blomsterhemmet i Ekenäs till serviceboendet Villa Stella i Gammelboda. Attendo Terveyspalvelut, som numera upprätthåller Villa Stella, hade vunnit över Folkhälsan i en anbudsförfrågan som grundtrygghetsnämnden tidigare hade gjort. Beskedet som gavs enheterna inför veckoslutet var säkert överraskande för personalen och kommer antagligen att vara obegripligt för de anhöriga när de blir informerade.
Detta beslut påminner till stora delar om stängningen av demensboendet Villa Rosa i Mjölbolsta år 2009, skillnaden är den att den här gången körde grundtrygghetssektorn med släckta lyktor. Nu ville man antagligen presentera ett färdigt beslut för att slippa mediernas bevakning och all uppståndelse bland de anhöriga. En så snabb beslutsprocess passar allra minst inom demensvården; den får omänskliga och opersonliga drag då dialogen saknas, personalen blir orolig och de anhöriga blir utan information om en så stor och livsfarlig förändring som en kommande flyttning till ett nytt, främmande boende är.
Är detta anbudsförfarande ett led i de nedskärningar som aviserats? Svårt att förstå eftersom avtalet för Folkhälsans gruppboenden inte är tidsbundet utan gäller tillsvidare och inte har konkurrensutsatts tidigare. Blomsterhemmets gruppboende för dementa har fungerat i 17 år. Folkhälsan tog över det för sju år sedan, samtidigt som gruppboendet Seniora, som då stod färdigt. Bägge boendena har 8 platser. Åldern bland de dementa åldringarna är mycket hög. 
I och med att det mångåriga demensboendet ”Hemmet” upplöstes tidigare i år och de dementa flyttade ut, och att de två trygga gruppboendena nu upphör och de äldre flyttar till serviceboendet Villa Stella, kan man konstatera att Raseborg samtidigt har lagt ned den specialiserade demensvården. Nu då antalet minnessjuka ökar överallt i landet, nu då det står över 25 i kö enbart till demensvården. Har vi därefter ingen särskild demensenhet i Raseborg längre? Var ska Villa Stellas nuvarande 16 klienter placeras? Det kommer att bli ett aldrig tidigare skådat flyttningsrally!
Grundtrygghetsnämndens beslut leder till att de svagaste i samhället får lida. En grupp medborgare som borde mötas med respekt och värdighet, utan stora förändringar i livet och livsmiljön, och som har rätt att få bo kvar i sitt hem den sista tiden i livet, i trygghet och med en personal som de känner. Hela händelseförloppet visar brist på etik, moral och uppskattning av äldre människor. Nu borde nog grundtrygghetsnämnden ha låtit bli att röra gruppboendena på Blomsterhemmet och Seniora.
Lili-Ann Junell-Kousa
Ekenäs