Korrekt upphandling av personliga assistenter?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Så har då mina föräldrars uppfostran av mig och mina bröder fått sig en riktigt ordentlig törn!
Det viktigaste arvet jag fått av mina föräldrar är ärlighet, rättvisa, att aldrig sätta skillnad på folk och folk, hårt arbete och att aldrig vara avundsjuk!
Efter att för första gången ha varit med om en offentlig upphandling (= offerttävlan som riktas till hela landet), och förlorat anbudet har jag några direkta frågor till de personer som ansvarar för dessa beslut.
Har det gått rätt till mot de handikappade och mot företagarna? Har viljan funnits att göra en lyckad upphandlig till fördel för de som det gäller, de handikappade, företagarna i staden och för skattebetalarna?
Kan någon förklara för mig hur staden sparar när verkligheten ser ut enligt följande: Staden frågade i sin offertrunda efter kostnader för fristående timmar, med andra ord priset för vardagstimmar, kvällstimmar, lördag och söndag samt nattimmar.
I beredningens förslag, som ligger till grund för beslutet av leverantörer, har man i efterhand konstruerat ett veckopris där vardagstimmar, nattimmar och veckoslutstimmar har lika stor vikt.
I praktiken är behovet av vardagstimmar överlägset störst. Detta faktum borde beredningen ha beaktat så att man hade lagt större tyngd på vardagstimmar än på veckoslutstimmar.
För närvarande så har mitt företag totalt 20 kunder med assistentbehov och av dem så har bara 3 personer behov av veckoslutstimmar. De övriga 17 personerna har endast vardagstimmar.
Min åsikt är att eftersom största behovet av uppdragen sker under vardagar borde man ha lagt vikten i kostnadsuträkningen efter det verkliga behovet.
Mitt anbud (som förlorade) hade ett vardagstimspris på 23,70 euro där en annan företagare som valts hade priset 26,00 euro per timme för vardagar. 
Orsaken till att mitt företag förlorade var att jag hade högre kostnader på veckoslutstimmar.
För närvarande har jag vardagstimmar cirka 1 650 timmar per månad och med min taxa skulle detta utgöra en kostnad för staden på;
Månadskostnader 39 105 euro
Årskostnad 469 260 euro
Den andra företagarens kostnader för samma utförda arbete skulle utgöra;
Månadskostnad 42 900 euro
Årskostnad 514 000 euro
Med dessa timmar som exempel skulle staden spara 44 074 euro på ett år om man valt mig som producent. Utöver mig så fanns där även en annan (av våra lokala företagare) som likväl har ett billigare vardagstimspris och enligt deras uträkning så skulle i deras fall inbesparingen röra sig kring 10 000 euro på årsbasis om dom skulle ha varit en av producenterna.
I praktiken kan den företagare som blivit vald med priset 26 euro per vardagstimme göra alla mina uppdrag, eftersom staden valt fyra producenter och den handikappade har rätt att välja någon bland dem.
Observeras bör att jag under inga omständigheter vill komma åt någon annan företagare utan endast och enbart påvisa rättvisa i val av producenter.
Det är mänskligt att göra felbedömningar men det är en stor dumhet att inte korrigera dem.
Skulle val av producent enligt upphandlingen ske till billigaste priset ser jag mig som en av de utvalda producenterna och detta skulle även ha sparat en massa sorg och otrygghet hemma hos de handikappade som ärendet berör.
Marika Törnqvist