Aggressiva hundar bör anmälas

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Jag hörde i dag om en hund av större modell som under två separata tillfällen anfallit två mindre hundar. Båda hundattackerna har skett då de mindre hundarna varit ute och gått med sina ägare. Båda attackerna är polisanmälda, men hunden som anfallit lär fortfarande gå utan munkorg.
Polisen kan dock inget göra, eftersom en hund måste anmälas 3 ggr för att de skall få ta tag i saken. Jag tycker att det låter hemskt att man skall behöva vänta på att ännu en tredje hund eller människa skadas. De två tidigare hundarna hade bara tur att de överlevde. En hund som attackerar andra hundar är inte en frisk hund!
Jag skriver egentligen denna insändare för att poängtera hur viktigt det är att man faktiskt alltid polisanmäler då en hund biter eller attackerar. Detta gäller givetvis både när hundar biter andra hundar och andra människor. Att polisanmäla en hund är enda sättet att stoppa den från att agera igen.
Egentligen borde ägaren avliva en hund som attackerar eller beter sig hotfullt, men eftersom vi alla vet att så oftast inte är fallet så kan det behövas lite hjälp på vägen.
Redan att se att folk förstår att sätta munkorg på sin ilskna hund för att skydda andra i omgivningen vore en medmänsklig gärning i sig. Nästa gång kanske hunden blir sugen på att bita små barn – men skall någon behöva skadas igen eller till och med dö innan man reagerar på sådana här saker?
De som äger aggressiva hundar förstår inte alltid själva att deras hund inte fungerar normalt, men då är det omgivningens ansvar att hjälpa dem att ta beslut om avlivning om det så skall ske genom personlig diskussion eller polisanmälan, om personen i fråga inte är mottaglig för hundens och allas bästa.
Skrämmande att man skall behöva börja fundera över hur man skyddar sin familj om man råkar möta en sådan aggressiv hund på gatan!
Emma Braskén