Politikernas ansvar

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

En förändring i staden Raseborgs ekonomi måste göras nu! Det finns ingen annan möjlighet att vända denna trend än att endera öka på intäkterna eller minska på kostnaderna.
Eftersom intäkterna enbart består av statsbidrag, skatteintäkter samt betjäningsavgifter, har staden nog svårt att öka intäkterna. Upptagande av lån eller försäljning av egendom hjälper inte stadens ekonomi på lång sikt.
Speciellt i en tid när det konstateras att den ekonomiska recessionen nu också nått Finland är det viktigt att också staden ser över sin ekonomi – skatteunderlaget och intäkterna kommer i framtiden att minska snarare än att öka.
Ett underskott om 5 miljoner euro i stadens ekonomiska resultat hittills under detta år, betyder att staden har använt 5 miljoner euro mera, än vad inkomsterna har varit. Kostnader för förvaltning och tjänsteproduktion är för hög.
Underskottet kan bero på en enorm ökning av kostnaderna, avsaknad av budgeterade intäkter, en "medveten" underbudgetering eller en oerhört slapp budgetsdisciplin.
Utan att minska på servicen måste vi se till att den på olika sätt blir effektivare, att byråkratin minskar och att uppgjord budget följs. Till detta behövs politisk vilja och tjänstemannaansvar i alla läger.
Med tidigare erfarenhet av såväl kommunpolitik och arbete som kommunal mellanchef kan jag konstatera vikten av rätt ansvars-, och arbetsfördelning mellan politiker och tjänsteman. Tjänstemännen skall på basen av fakta komma med klara kostnadsinbesparande åtgärdsförslag och politikerna skall ta ställning till vilka av dessa åtgärder man väljer, samt ta ansvar för dessa val inför skattebetalarna.
Greger J Englund