En bedrövad styrelseordförande

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Stadsstyrelsens ordförande Ulf Heimberg känner sig bedrövad. Bokslutet för staden Raseborg torde visa på ett underskott över 5 miljoner euro. Heimberg behöver inte känna sig ensam. Undertecknad känner sig också bedrövad. Bedrövad på grund av det ekonomiska resultatet av kommunsamgången. Bedrövad på grund av informationen om kommunens ekonomiska läge. Resultatet förutsätter verkligen åtgärder; konkreta åtgärder, inte allmänna luddiga åtgärdsplaner, som kan förverkligas inom x antal år.
Den ekonomiplan som godkändes inför kommunsamgången förutsatte att ekonomin skulle vara i balans år 2013.
Ekonomiplanen innefattade en del konkreta åtgärder som skulle garantera denna balans.
Bland åtgärderna kan nämnas:
- staden anpassar servicestrukturen till befolkningsunderlaget så att utgifter och inkomster är i balans senast år 2011.
- nettokostnaderna sänks med 1,5 miljoner euro per år vilket motsvarar en årlig minskning av personalstyrkan med 25 årsverken under hela fullmäktigeperioden.
- social- och hälsovårdens behovsrelaterade kostnader bör sänkas till landets medelnivå 2011.
Har dessa åtgärder förverkligats? Än övriga åtgärdsförslag intagna i ekonomiplanen?
Vilken effekt har åtgärderna haft på servicenivån /ekonomin?
Det är frågor undertecknad och säkert även andra kommuninvånare önskar svar på.
Vad får vi?
I brist på annan information citerar jag stadsstyrelsens ordförande som han lät i Radio Vega Västnyland tisdag morgon:
Det gäller att inte skuldsätta kommande generationer utan att se till helheter.
Undertecknad anser att man nog kan belasta kommande generationer med t.ex. investeringar som har inverkan på lång sikt. Sådana investeringar måste konkretiseras och de ekonomiska konsekvenserna av investeringarna bör tillförlitligt utredas. Vad styrelsens ordförande avser med helheter förblir en gåta för undertecknad.
Citatet fortsätter: Det finns inte utrymme för utsvävningar i detta läge. Jag frågar mig i vilket läge en kommun som drivs med skattemedel har utrymme för utsvävningar.
Vi har trots allt en god servicenivå, påstår styrelsens ordförande. Undertecknad som bor i centrum kan hålla med styrelsens ordförande. Men kan anta att det finns många kommuninvånare som inte delar hans uppfattning.
De konkreta åtgärderna kan vara många, säger styrelsens ordförande. Det tror även jag. Men det är inte det jag vill veta. Jag och säkert flertalet av kommuninvånarna vill veta vilka åtgärderna kunde vara. Styrelsens ordförande insinuerar om förhöjning av skatteprocenten, som en delåtgärd. Ok. Men det kan vara skäl att minnas att Raseborgs skatteprocent är bland de högsta i hela landet.
Jag är helt överens med styrelsens ordförande om behovet av förändringar; dock inte nya kommunsamgångar om något sådant övervägs, men jag vill än en gång påminna styrelsen om nedanintagna välformulerade sanning i strategiplanen för åren 2009 – 2013:
En allmän förståelse för behovet av förändringar förutsätter öppenhet och dialog mellan kommunen och invånarna.
Detta innebär information i klartext och så att informationen ges innan besluten fattas.
Mikael Heikkilä