Gennarbyviken är i gott skick

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Önskar få kommentera Magnus Ekholms insändare, den 19 juli. Magnus Ekholm ikläder sig kläder som inte är hans. Han påstår i sin insändare att alla invånare runt Gennarbyviken delar hans åsikt.

Detta stämmer naturligtvis inte. Jag är född i slutet av 40-talet och upplever inte situationen som så att jag skulle i denna fråga vara degraderad till B-klassens medborgare, tvärtom, vattnet i Gennarbyviken är i mycket gott skick. På detta finns dokument av provtagningar som Västra Nylands vatten och miljö årligen tagit, nu senast på FN-steels bekostnad.

Dammen i Stagsund är, samtidigt som den är damm, också en vägbro mellan Öby-landet och Hangö udd. Om dammen skall rivas så att Magnus Ekholm och andra båtägare obehindrat skulle kunna röra sig med sina stora båtar så blir Öbyborna utan brobank. Om man bara öppnar luckan och låter vattnet flöda fritt så slipper ingen genom öppningen. Med andra ord, det skall då byggas en bro, typ Replot-bron. Vem betalar det? Om man har så stort behov att röra sig med båt, varför åka fram och tillbaka i Gennarbyviken? Om jag skulle ha en större båt skulle jag hyra en båtplats vid havet där man genast kunde fara i flera riktningar.

Det fiske Magnus nämner finns inte i dag. Strömmingsfisket har blivit mycket sämre sedan farfar talade om det. Braxenstim kom det också på 50-talet men om dammen öppnas i dag är den braxen som eventuellt kommer inte mycket att hurra för.

En sak som Magnus helt glömmer att nämna är vattenståndet. Som är nu så hålls vattenståndet ganska jämnt, det varierar ca 30 cm. Om viken öppnas så kommer vattennivån att variera kanske upp till en meter, kanske ännu mera. Hur tror Magnus att strandägarna upplever situationen när det vid lågvatten ligger 50 meter gyttjig strand framför bryggan, som dessutom kanske har en odör av ruttnande havsväxter?

Det är helt klart att om dammen öppnas och vattennivån får röra sig fritt så kommer en spolningseffekt att uppstå men i gengäld får vi in all belastning från utsidan som vi nu varit förskonade ifrån. Vi hade sandstrand när viken stängdes men så slammade den och blev ointressant men nu, sedan ca tio år, har sanden kommit tillbaka, alltså viken har anpassat sig. Menar Magnus att vi skall låta viken gå igenom samma anpassningsprocess en gång till?

Det är bara två år sedan det senast var tjockt med alger ytter om dammen medan vi på insidan knappt kunde hitta dylikt. Jag är medveten om att de beboare som håller till norrom Krokby-bron inte är helt nöjda med sin situation, bland annat klagar de över brunt kärrvatten och gyttjesmakande fisk, medan de flesta av oss som bor söder om nämnda bro är av annan åsikt. Hur tror Magnus att situationen skulle förbättras av att öppna dammen?

Kärrvattnet, som ju kommer uppifrån, finns kvar och hålet under Krokby-bron dämmer i alla fall. Det är dessutom rätt grunt på samma ställe. Gennarbyvikens fiskevårdsförening lät i fjol på egen bekostnad slå vassen som täppte till halva hålet för att förbättra genomströmningen.
Just nu är situationen oklar om vem som skall bekosta vad i och med FN-steels konkurs. Hangö stad och Raseborgs stad är i ansvarsposition och har intressen att bevaka. Jag hoppas de inte faller till föga för populister utan konstaterar att viken nu är i bra skick och att den inte skall riskeras för nöjets skull.

Gennarbyvikens fiskevårdsförening, som har till uppgift att följa vikens tillstånd, har årsmöte den 28 juli i Malmåsa, där också säkert den här saken kommer att diskuteras.

Henrik Lundberg
Smedsede