Vårdstruktur som inte fungerar

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel


Radio Vega Västnyland har i sitt programutbud måndagsdebatter som ofta kunde vara seriösare och basera sig på bättre faktaunderlag och beroende på ämnet borde debattörerna variera oftare. 
Måndagens debatt 21.5 var ett bedrövligt exempel på hur nonchalant och planlöst en regionalradio gör bort sig. Debatten inleddes med frågan om eutanasi som gäller ett mycket komplicerat ämne om liv, död och gränslöst lidande.  En debattör uttalade sig och sedan följde de övriga debattörernas skrattsalvor om sport och idrottsföreningar och redaktören övergick snabbt från sorg och död till skrattande nöjesdebatt. 

Då en radiokanal sänder direktdebatter bör man kunna kräva att redaktionen noggrant gör upp programkonceptet annars är det bättre med bandade debatter. Det gör det möjligt att klippa i det bandade så att uttalanden om sorg och död inte åtföljs av skrattsalvor och nöjesinlägg.

Därefter övergick man till att diskutera hvc-verksamheten i Raseborg och Karis hvc. Men skrattandet fortsatte även nu. Då man talar om grava brister inom Raseborgs vårdstruktur som drabbar många svårt sjuka inom kommunen finns ingen plats for skratt och inte heller för sändningens avslutning med skratt.
Det fanns dock korta stunder då något förnuftigt kom fram som att det är illa ställt med en hethetsplanering av vårdstrukturen inom Raseborgs stad.  Det har godkänts vårdmålsättningar inom olika sektorer, men de har aldrig förverkligats.

Grava brister i vårdkoncepten finns både inom institutionsvården och öppenvården och speciellt inom långvården har inget godtagbart vårdkoncept uppgjorts.
Debatten om Karis hvc har generaliserats alltför mycket och så gjordes även i radion. Sådana generaliseringar ger lätt stämpel på hela vårdpersonalen där. Det är skäl att notera att bristande språkkunskaper gäller enbart för läkarna medan alla andra är fullständigt tvåspråkiga. 

I VN:s ledare 10.5 berördes till exempel kötiderna till hvc-läkarna och två veckors väntetid ansågs konstig. Avtalet förutsätter tid inom tre veckor och Karis hvc har klarat den tidsmarginalen bättre än övriga hvc i Raseborg där kötiden tidvis varit över en månad. 

Karis hvc har en välfungerande diabetesvård och en specialläkare för diabetespatienter. Däremot finns det krav i upphandlingsavtalet som inte en enda dag följts, som att samtliga läkare, även tandläkare, skall kunna både svenska och finska. 

I radiodebatten hade säkert ingen debattör läst igenom avtalet som utgångspunkt i debatten. I det kräver staden även begränsning av antalet specialremisser, som inte har stöd i lagstiftningen eftersom varje vårdande läkare har ansvaret för sina patienters vård. 

Radion håller debatt om hvc-vård som den aldrig satt sig in i, vilket är slattrigt och professionslöst journalistiskt arbete.
För något år sedan inlämnades fullmäktigemotion om bristerna på Karis hvc, men den ledde ingen vart och grundtrygghetsnämnden och stadsstyrelsen ansåg att inget behov av åtgärder finns. 

Stadsstyrelsen har uppgett att patientsäkerheten är A och O, men den har grava brister i hela Raseborg så varför gör då stadsstyrelsen ingenting åt saken börjande med att byta ut grundtrygghetsnämnden som är till skada för patientomsorgen i Raseborg.

Bo Holmberg