Kolumn: Blocken en boja i svensk politik

I praktiken finns det tre politiska block, den rödgröna regeringen (där Vänsterpartiet är med och samarbetar), den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna.

När inget av blocken samarbetar med varandra och inget av blocken har egen majoritet kan slutresultatet bli som det nu är: en situation där regeringen tvingas till reträtt sig när hela oppositionen röstar emot den.

I praktiken är det nu den borgerliga oppositionens statsbudget som ser ut att vinna och bli i kraft. Det kan självfallet inte en rödgrön regering acceptera. Den kan inte regera med en borgerlig budget.

Grunden till den uppkomna situationen är valresultatet, där Sverigedemokraterna tog en skrällseger och fick ett stöd på 13 procent. Det gav dem en urstark vågmästarroll i riksdagen, en roll som nu ger dem möjlighet att hålla de båda andra blocken i en rävsax.

Sverigedemokraterna kräver inflytande i den fråga som för dem är viktigast av allt: invandringen.

Nu hotar de att rösta ner alla regeringar och budgetförslag framöver som ger stöd för en ökad invandring jämfört med dagens nivåer.

Hotet ligger över de båda andra blocken så länge de vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna. Men just nu finns inga tecken på att de skulle öppna för samarbete.

Lika lite tecken finns det som tyder på att Alliansen skulle vilja göra något för att hjälpa regeringen i det låsta läget som nu råder.

Socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven har under hösten upprepade gånger sagt att han är villig att sträcka ut en hand till Alliansen. Samtidigt har han omfamnat mycket av Miljöpartiets och Vänsterpartiets politik, vilket fått högern att slå bakut.

Det har de fortsatt med under den nu pågående krisen, trots Löfvens trevare.

Just nu tyder inget på att blocken skulle ha närmat sig varandra. Det kan bli slutet för regeringen Löfven, efter bara två månader vid rodret.