Hangötribut. Filmen Kesäkaverit spelar upp en lång rad Hangöscener som får både turisten och Hangöbon att känna igen sig.

Livet söder om järnvägen

Redan från första scenen kommer Hangöbon känna igen sig i filmen Kesäkaverit. Efter det syns sommarstaden Hangö ur de flesta vinklarna.

I dag går filmen Kesäkaverit upp på landets biodukar. Förutom en underhållande och kanske lite annorlunda film utlovas en och en halv timme Hangöreklam.

Tre tjejer spenderar "den bästa sommaren" i Hangö någonsin. Ledorden njuta och festa leder tittaren från Bellevue till Östra hamnen och tillbaka. Ett besök till "förorten", ett vanligt höghus, blir det men annars håller sig de tre tjejerna på södra sidan av järnvägen.

Där visar Sommar-Hangö upp sina bästa sidor.

Var finns den bästa platsen?

Som Hangöbor håller många säkert med om att södra sidan inte är allt. Genom decennierna har järnvägen varit en tudelare av staden på gott och ont.

Men innan filmen kritiseras för sitt fokus på Hangös södra stränder, trävillor och restauranger är det väl lite av en självklarhet, och naturligt, att det varken är Kapellhamnen eller Gunnarstrand som syns på bioduken. Delen av Hangö söder om järnvägen är turiststaden Hangö, precis som i vilken annan stad som helst. Där finns turisterna. Och till saken hör att filmens bild av den delen dessutom är ganska nyanserad.

Det första tittaren får stifta bekantskap med är vindkraftverken i Sandö. Filmen slår därmed fast att Hangö har en ny symbol. Det är varken Hangökexet eller badhytterna på Välkommen-skylten som är Hangös första symbol längre. Men de syns givetvis i följande scen.

Som tur är lugnar Hangöreklamen ändå ner sig under filmens gång. För även av någonting gott kan det bli för mycket. Under filmens första halvtimme hinner så gott som alla badhusvillor, Plagen och Casino passera revy.

Till en början är det en självklarhet men då en av filmens huvudpersoner ska visa "de bästa ställena" i Hangö förväntar sig Hangöbon i mig flera av de pittoreska platserna som ligger en bit ifrån Östra hamnen och Bellevue.

Hyllningen går hem

Det är alltså inte Hangöbornas Hangö som seglar förbi och även om fantastiska vyer följer på varandra fattas många. Filmen lyckas däremot mer än väl få fram de fristäder, lugnets platser, som finns även i stadskärnan. "Fylleklipporna", eller Parkbergen får en passande roll, där även Hangöbon troligtvis känner sig hemma, och Parkdammens brygga blir en elementär del av handlingen.

Det som ur Hangöbons perspektiv blir det intressanta här är hur vissa platser tillskrivs en viss sinnesstämning. Parkbergen är glädje och fest, Parkdammen sorg och stillhet.

Sammantaget kräver knappast en enda av utomhusmiljöerna så mycket eftertanke av en infödd då de ska placeras rätt på Hangökartan. Inomhusmiljöerna är svårare men vad som kan tilläggas är att även de utstrålar Sommar-Hangö anno 2014.

Till skillnad från alla filmer som spelas in långt ifrån den plats de handlar om lyckas Kesäkaverit från början till slut skapa Hangöstämningen. Att leva och filma i Hangö sommaren 2013 var ingen dålig idé av filmteamet bakom.