Chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, Jari Aarnio, bestrider brottsmisstankarna. Foto: Lehtikuva

Chefen för narkotikapolisen häktades

Chefen för narkotikapolisen i Helsingfors Jari Aarnio häktades på fredagen som misstänkt för grovt tagande av muta, grovt missbruk av tjänsteställning och medhjälp till grovt bedrägeri. Tingsrätten häktade Aarnio på sannolika skäl misstänkt för brotten.

Brotten misstänks ha ägt rum under perioden från maj 2008 till tisdagen den här veckan.

Advokaten Riitta Leppiniemi sade att Aarnio bestrider åtalen. Hon fick också frågan hur Aarnio mår.

– Att förlora sin frihet är säkert en besvärlig situation för vem som helst, sade Leppiniemi.

Misstankarna har att göra med polisens inköp av övervakningsutrustning av företaget Trevoc.

Aarnio misstänks ha fått förmåner från bolaget och trots jäv ha deltagit i sin arbetsgivares upphandling från bolaget.

Förutom Aarnio häktades också en annan polis. Han jobbar som underbefäl på Skyddspolisen och är suppleant i styrelsen för Trevocs dotterbolag Trevoc Security, enligt uppgifter i handelsregistret. Han misstänks bland annat för grovt givande av muta.


Dubbelroll

Åklagaren Jukka Haavisto som leder utredningen bedömer att utredningen kommer att ta en lång tid.
– Det här är ett omfattande fall.

Trevocs nuvarande och före detta vd häktades också. Den nuvarande direktören sades upp från sin tjänst som överinspektör vid Centralkriminalpolisen. I CKP arbetade han med att utveckla observationsutrustning och jobbade vid sidan om det som programmeringsexpert för Trevoc.

Utvecklingen av observationsutrustning var ett gemensamt projekt som CKP, Skyddspolisen och Helsingforspolisen jobbade med, och Aarnio ingick i styrgruppen. De blev aldrig färdiga med sitt projekt och exempelvis Helsingforspolisen bestämde därför att köpa utrustning av Trevoc i slutet av 2000-talet.

Överinspektörens dubbelroll och marknadsföring av Trevocs produkter ledde till att han sades upp från Centralkriminalpolisen.