Rantala tror att det är lätt att identifiera sig med honom. – Också jag funderar på lunchen hur det här ska gå att ordna utan kött. Foto: Lehtikuva

Köttätare vill ge kycklingarna ett bättre liv

När Riku Rantala tillkännagav att han tänker låta bli att äta kött i oktober beslutade också 30 000 andra att lämna den strimlade kycklingen kvar i butiken. Ändå tycker Rantala inte att hans exempel har någon stor betydelse.

– Folk grubblar helt på riktigt på det här. Det har bara behövts en katalysator som sätter igång en konkret handling.

– Många har säkert funderat på de här tre sakerna: sin egen hälsa, miljön och produktionsdjuren. Det är därför som så många är med. Inte för att det är vi som står bakom.

Med "vi" syftar Rantala på sig själv och sin kollega Tuomas "Tunna" Milonoff, som har gjort det populära reseprogrammet Madventures. Projektet för en köttfri oktober månad, Lihaton lokakuu, har att göra med deras programserie Docventures, som tar upp aktuella samhällsämnen i radio, tv och på nätet.

Projektet med att inte äta kött i oktober bygger enligt Rantala på att man har stöd av varandra. Det är lättare att byta ut köttet mot kikärter när man gör det tillsammans.
Rantala är också själv köttätare.


Grillat marsvin

Rantala pratar om orsakerna till att kött är så billigt och om hur vi slänger en tredjedel av vår mat i soporna. År 2050 beräknas det finnas nio miljoner människor på jorden.
– Jag tror att vi har fjärmat oss från köttets och över huvud taget matens ursprung. Vi tänker inte på var köttet kommer från. Då bryr vi oss heller inte om produktionsdjurens förhållanden utan blundar för dem.

Trots att Rantala vet nästan allt om problemen med att äta kött har han aldrig blivit vegetarian. I Anderna har han ätit marsvin, och ibland har han i brådskan lagt ett paket strimlad kyckling i inköpskorgen.
– Det är lättja. Det är också ganska allmänt att man inte vill tänka på problemen i det man gör.

Den köttfria oktober är en vändpunkt för Rantala. Han har inga fler ursäkter.
– Jag måste förändra mig för att jag kan. Ännu kan jag motivera varför jag äter ren, inhemsk fisk och vilt. Efter den här upplevelsen skulle jag ha svårt att motivera varför jag äter effektivt producerad kyckling.


Kommunister i programmet

Rantala blir inte upprörd av bara köttätande i sig. Han säger att han har många historier från resorna kvar att berätta.

– Någon kritiserade Docventures för att vi inte har två gäster och motsättningar där. 95 procent av alla uttalanden i medierna har getts av representanter för makthavarna. Oftast är det uttalanden av överklassmän i ledande positioner om hur saker och ting förhåller sig.

– Jag är inte så värst orolig för att vi inte skulle ha en balans ifall vi låter några kommunister komma till tals.