James Hirvisaari. Foto: Lehtikuva

Sannfinländarna vill sparka James Hirvisaari

Arbetsutskottet inom Sannfinländarnas partistyrelse föreslår enhälligt att riksdagsledamot James Hirvisaari ska uteslutas ur partiet på grund av att han bedriver en verksamhet som motarbetar partiet.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini säger att riksdagsledamot James Hirvisaari utesluts för att han motarbetar partiets intressen. Han vill inte närmare gå in på vad som ligger bakom beslutet.

Soini säger att arbetsutskottets förslag till partistyrelsen var enhälligt. Han tror att avskedandet sker inom de närmaste dagarna.

Pirkko Ruohonen-Lerner som leder Sannfinländarnas riksdagsgrupp säger att partiets ordförande, tre vice ordförande och partisekreteraren står bakom beslutet i arbetsutskottet. Också Ruohonen-Lerner tänker stöda förslaget.

Hirvisaari har senast hamnat i rampljuset på grund av att en av hans gäster i riksdagen gjorde en nazihälsning på riksdagens läktare. Gästen hade satt ut bilder av sin hälsning åtminstone på Facebook.

Hirvisaari har också väckt uppståndelse med sina skriverier i sociala medier.

Partiets riksdagsgrupp ska senare besluta om Hirvisaari kan sitta kvar i gruppen. Det beslutet fattas efter att partistyrelsen har sagt sitt. Riksdagsgruppen har också tidigare haft obundna medlemmar så en uteslutning från partiet behöver inte automatiskt innebära att han tvingas lämna riksdagsgruppen.

I fjol uteslöts Hirvisaari ur gruppen i fem månader för att han vägrade avskeda sin medhjälpare som hade föreslagit att utlänningar borde ha ett särskilt märke på ärmen.