Dålig ekonomi illa för flyktingmottagning

Kommunerna tvekar att ta emot kvotflyktingar i det kärva ekonomiska läget. Enligt en undersökning som gjordes vid Vasa universitet nyligen anser kommunerna att statens understöd för mottagandet är för litet och hela processen för krånglig.

– När det inte finns pengar är det en utmaning att utveckla basservice för invandrarnas behov, säger projektforskare Anna Martin på universitetet.

När FNB ringde runt till kommunerna visade det sig att de tvekar att ta emot flyktingar då de också måste skära ned redan befintlig service. Bara cirka 60 porcent av de platser för kvotflyktingar som behövs har kunnat uppbådas i kommunerna, uppger Arbets- och näringsministeriet.

I Vasa, som har tagit emot kvotflyktingar länge, har man begränsat antalet sedan toppåren, för det har kommit flyktingar också andra vägar, till exempel som asylsökande. Man har dock inte helt upphört att ta emot kvotflyktingar.
– Det här arbetet har en lång tradition i Vasa och man har ansett att det är viktigt att ta emot flyktingar, säger omsorgsdirektör Jukka Kentala