HBL: Sasi anser att Yle borde begränsas på pekplatta

Yles utbud på pekplatta måste begränsas för att dagstidningarna ska överleva, säger riksdagsledamoten Kimmo Sasi (Saml) i torsdagens Hufvudstadsbladet.

Sasi, som är före detta ordförande för Yles förvaltningsråd, säger att det är hög tid att föra diskussionen om konkurrensen mellan public service och privata aktörer vidare.

– Tidningarnas digitala utveckling sker nu snabbt och den naturliga kanalen för att läsa tidningar är pekplattan. Vi måste garantera att dagstidningarnas övergång till pekplatta lyckas, annars får vi en situation där Yle har snudd på nyhetsmonopol, säger Sasi.

Yle finansieras med den obligatoriska medieavgiften och Yles material är därför gratis. Bolaget har därmed en konkurrensfördel gentemot andra medier. Sasi vill därför att en begränsning av Yles material på pekplatta ska tas upp i förvaltningsrådet.

– Yle får pengar för public service och då måste man också undersöka var gränserna går och hur man kan garantera att tidningarna överlever, anser Sasi.

Mary Gestrin som är utgivningschef för Yle Internet förstår inte alls Sasis argument.
– Det är så gott som omöjligt att dra gränser mellan olika plattformer. Hur folk använder olika publiceringskanaler är mycket splittrat och ändras hela tiden. Många har till exempel en pekplatta i stället för en dator. Det är inte vår sak att säga vilken maskin folk ska använda för att ta del av material de betalat skatt för, säger hon till HBL.