Från vänster: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Finlands president Sauli Niinistö, USA:s president Barack Obama, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Norges statsminister Jens Stoltenberg och Islands statsminister Sigmundur Davio Gunnlaugsson möttes i Stockholm i går. Foto: Lehtikuva

Niinistö: Finland på FN:s linje

Finland och Sverige stöder FN:s roll i konflikten i Syrien och hoppas att en lösning ska kunna hittas via säkerhetsrådet.

– Det är naturligtvis ytterst allvarligt att kemiska vapen används. Det är ett krigsbrott och ett brott mot mänskligheten. Säkerhetsrådet bär ett stort ansvar här – och varje medlemsland, sade president Sauli Niinistö efter att han hade träffat USA:s president Barack Obama och de andra nordiska ledarna under en arbetsmiddag i Stockholm.

Niinistö tillfrågades om Finland godkänner ett militärt angrepp på Syrien utan fullmakt från FN.
– Finland är inne på säkerhetsrådsspåret. Det är svårt att man skulle kunna nå en politisk lösning eller främja en sådan på något annat sätt, sade Niinistö.

Danmarks statsminister Helle Torning-Schmidt sade på sin presskonferens att det finns en spricka mellan de nordiska länderna i synen på en eventuell amerikansk attack på Syrien.
– Alla är eniga om att det bästa vore om FN:s säkerhetsråd kunde leva upp till sitt ansvar och handla. Men FN:s säkerhetsråd är låst och det är förståeligt och riktigt att USA överväger andra handlingsvägar, sade hon.

Schmidt uppgav att hon gav sitt stöd för Obamas inställning i Syrienfrågan.
– Det är inte alla nordiska länder som backar upp den, sade hon.


Gemensam resolution

I en gemensam resolution efter mötet fördömer Norden och USA bruket av kemiska vapen i Syrien. I resolutionen heter det att ländernas ledare är övertygande om att en stark internationell reaktion krävs.

Niinistö tillfrågades hur en sådan reaktion kunde se ut.
– Det att den skyldige ställs till svars så som det står i resolutionen, konstaterade han.

Niinistö sade att FN:s säkerhetsråd bör ta sitt ansvar och det skulle vara skamligt om ingenting händer.
– Bruket av kemiska vapen har nästan till hundra procent fördömts. Nu när de har använts skulle det kännas märkligt om ingenting händer.

Andra frågor som kom upp under mötet var USA:s nätspionage och arktiska frågor. Niinistö beskrev kvällens diskussion som öppen och grundlig.