Fyndplatsen. Foto: Lehtikuva (Klicka på bilden för att öppna den i rätt format)

Lämningarna efter Finlands äldsta kyrka hittades vid Aura å

Lämningarna efter stenfoten till Finlands äldsta kända kyrka har hittats vid Aura å i S:t Karins.

Den cirka tio meter långa kyrkobyggnaden hittades i samband med arkeologiska utgrävningar som Åbo universitet har gjort endast några kilometer från Åbo centrum.

Kyrkan har daterats till 1100-talet utgående från den romanska byggstil som användes under tidig medeltid och andra fynd som har gjorts på platsen stöder detta. Forskarna tror att kyrkan har använts av invånarna i en närliggande by ända in på början av 1200-talet.

Också grunderna till altaret har hittats. Juha Ruohonen som har lett utgrävningarna säger att fyndet är unikt i Finland. Man har letat efter sådana här lämningar i 150 år utan resultat. Kyrkan är cirka tio meter lång och sex meter bred.

I Finland känner man till många begravningsplatser från tiden i brytningen mellan mellan järnåldern och medeltiden, men några lämningar efter kyrkor har inte hittats.

Universitetet har gjort utgrävningar på platsen sedan 2010. Redan tidigare har man hittat en begravningsplats från tidig medeltid och grunden till en stenmur runt platsen. Kyrkan ligger mitt i begravningsplatsen.