Igelkottarna lider av hettan

Den varma sommaren har varit jobbig för igelkottarna. När det är varmt riskerar igelkottarna att drabbas av vätskeförlust och brist på näring.


Även kallt väder leder till att igelkotten går hungrig. Då riskerar den också att drabbas av hypotermi.
Särskilt ungarna och de diande honorna lider av det omväxlande sommarvädret.
– I övrigt är igelkotten mycket tålig, säger Sari Valtanen, som sköter om ett trettiotal igelkottar som frivilligarbetare på djurskyddsförbundet Suomen eläinsuojeluyhdistys.


Människan kan hjälpa


Tiina Kinnunen, som upprätthåller webbplatsen Siili kiikarissa (Igelkotten i kikaren) berättar hur man kan känna igen en igelkott som lider av vätskebrist.
Någonting är fel om igelkotten står orörlig på en oskyddad plats. En igelkott som lider av vätskebrist vajar och darrar och orkar inte ta mer än några steg i taget. Kinnunen säger att man kan försäkra sig om vätskebristen genom att försiktigt nypa djuret i huden. Om huden inte genast återtar sin form lider igelkotten antagligen av vätskebrist.
Man ska emellertid inte röra vilda djur utan goda orsaker. Först bör man ringa till en expert och fråga om råd.
Det lönar sig att agera snabbt.
– Igelkotten dör om den inte får vatten fort, säger Kinnunen.
En igelkottsunge som lider av hypotermi kan stå mitt ute på gårdsplanen i regnet. Kinnunen säger att man som första hjälpen kan sätta den i en papplåda med en varmvattenflaska. Som följande steg bör man kontakta en expert.