Hästkött skärpte övervakningen

Hästköttsskandalen gav övervakningsmyndigheterna inom livsmedelsbranschen en spark i baken och ny energi som ska utnyttjas i framtiden.

Överinspektör Annika Nurttila på Livsmedelssäkerhetsverket Evira säger att skandalen fick myndigheterna att vakna upp och börja fundera över en situation där det på marknaden finns aktörer som medvetet bryter mot bestämmelserna. Traditionellt har övervakningen koncentrerats på att förhindra sanitära olägenheter.

De omfattande bedrägerierna inom köttsektorn kräver en väl organiserad och yrkesmässig internationell verksamhet. Nurttila hoppas att det nya samarbetet mellan livsmedelsövervakningen, polisen, tullen och skatteförvaltningen ska fördjupas.

Nurttila säger att EU kommer att svara på den utmaning som kriminella har kommit med. Kommissionen har bland annat gjort upp en omfattande aktionsplan för att stoppa bedrägerierna.

Saarioinens kvalitetsdirektör Anneli Hautaniemi säger att skandalen har lett till ändringar i bolagets rutiner även om bolaget inte drabbades av uppståndelsen.
– Vi har beslutat att ursprungslandet alltid ska finnas på våra förpackningar.

Atrias kommunikationschef Hanne Kortesoja säger att uppståndelsen inte har lett till några förändringar hos dem eftersom köttet kommer från egna slakterier.