I Finland skulle spioneri ge livstids fängelse

Världens mest eftersökta man torde för tillfället vara Edward Snowden. Han misstänks för bland annat landsförräderi.

I Finland är landsförräderi mycket ovanligt och under de senaste åren har ingen straffats för det. Det är vanligare att man döms till ett maxstraff på tio år fängelse för spioneri eller för livstids fängelse för grovt spioneri.

– Straffen för spioneri är mycket hårda överallt i världen, säger professorn i straffrätt Matti Tolvanen.

Man kan dömas för spioneri om man samlat information för att gagna ett annat land eller för att skada Finland. Informationen kan gälla till exempel försvaret, statens finanser, utrikeshandeln eller energiförsörjningen. Försök är också straffbara.


Lagen kan skydda

Experterna vill inte spekulera i hur Snowden skulle dömas i Finland. I sitt hemland kan Snowden få en dom på tiotals år, uppskattar Mika Aaltola, programdirektör på Utrikespolitiska institutet.

Enligt tidningen The Washington Post kommer Snowden att åtalas åtminstone för stöld av regeringens egendom och för att ha läckt säkerhetsinformation.

Bakgrund
Landsförräderi ovanligt under freden
  • I Finland är landsförräderi, spioneri och avslöjanden av säkerhetshemligheter mycket ovanliga.
  • Största delen av liknande brottsrubriceringar är inte alls aktuella under fredstiden.
  • Enligt Rättspolitiska forskningsinstitutet är det främst de finska medarbetarna på utländska underrättelsetjänster som åtalas för spioneri.
  • I Finland är det väldigt sällsynt att spionerifall skulle ha lett till åtal.
  • För andra landsförräderibrott är det ännu ovanligare att åtal väcks. 

Enligt Aaltola är detta bara början. Snowden anses också ha hjälpt fienden.

– För USA har fiende nummer ett huvudsakligen varit terroristgrupper. Frågan är om man kan anta att informationen Snowden läckte har hjälpt terroristerna.

Enligt Aaltonen försvårades situationen ytterligare när Snowden tog med sig informationen när han flydde till Kina och senare Ryssland.
– Det ser dåligt ut för Snowden om USA kan bevisa att information på detta vis har läckt ut eller att det fanns en risk att den skulle ha gjort det.

I USA pågår för tillfället en rättegång om informationsläckage. Soldaten Bradley Manning riskerar att dömas till livstids fängelse för att ha hotat den nationella säkerheten. Han läckte över 700 000 diplomatdokument och annan information till Wikileaks.

– Wikileaks läckte dokument som hade väldigt låg sekretessnivå. Snowden sägs sitta på stora mängder av topphemliga dokument, jämför Aaltola.

Han uppskattar att både Manning och Snowden kommer att vädja till den lag som garanterar avslöjarna skydd ifall de läcker information om olaglig verksamhet.


Sällan spionage

I Finland har informationsläckor behandlats främst som sekretessbrott eller brott mot tjänstehemlighet.

Presidentens före detta rådgivare Martti Manninen dömdes för brott mot tjänstehemlighet då han gav Anneli Jäätteenmäki (C) information som Utrikesministeriet stämplat som hemligt. Enligt experter är det ytterst ovanligt att man döms för landsförräderi.

Det senaste stora fallet som handlade om landsförräderi är från år 2000. Då dömde Högsta domstolen Olli Mattila till drygt ett år villkorligt fängelse för bland annat spioneri. Mattila överklagade till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Överklagan ansågs grundlös.