Östman: "Räsänen var hypotetisk"

Peter Östman (KD), ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp, anser att inrikesminister Päivi Räsänens (KD) omdebatterade uttalande om att Bibeln i vissa fall kan stå över lagen har misstolkats. Han uppfattar talet som hypotetiskt.

– Det var ett provokativt tal för att väcka diskussion om etiska frågor i samhället, vilket är typiskt för Räsänen. Hon kunde kanske ha varit tydligare i sina formuleringar för att undvika misstolkningar. Jag kan inte läsa in mediernas tolkning om en uppmaning att bryta mot lagen i hennes ord.

Vad tror du då att hon ville säga som misstolkades?
– Abortlagstiftningen i Finland och Sverige tillåter abort så sent som vecka 24 om till exempel Downs syndrom konstateras hos fostret. Jag kan tänka mig att hon tänkte bland annat på den här frågan, som varit svår för henne som läkare. I andra europeiska länder har vårdpersonalen rätt att vägra delta i sådan operation.

Det omdebatterade utdraget ur talet lyder så här: "Vi (kristna) har säkert alla hamnat i situationer där vi tvingas fundera över om vi vågar agera tvärtemot allmänna åsikter och normer, grupptryck eller ibland till och med lagen, ifall det strider mot Guds ord."


Partiet tar inte ställning

Östman har inte själv pratat med Räsänen sedan hon höll sitt tal på folkmissionsdagarna i Kankaanpää i helgen. Han tror inte att man inom partiet kommer att ta ställning till Räsänens tal.

– Jag tror knappast att det blir någon separat diskussion kring det här. Vi har partikongress i augusti och där kommer det säkert att debatteras, bland många andra frågor. Partiordföranden sitter så länge som denne har förtroende.

Bland andra justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och ärkebiskop Kari Mäkinen har tagit tydligt avstånd från Räsänens uttalanden. Enligt webbplatsen eroakirkosta.fi lämnade 960 personer den evangelisk-lutherska kyrkan under onsdagen, vilket är ungefär tiofaldigt fler än normalt.

Det kan ses som ett tecken på att KD av många finländare uppfattas som den evangelisk-lutherska kyrkans språkrör. Borde kyrkligt och statligt beslutsfattande i högre grad separeras?

– Frågan kan bli aktuell i framtiden. Det kan i förlängningen vara lyckligare om stat och kyrka styrs separat, säger Östman.