Efter sju dagar bland de västnyländska, åboländska och åländska skären var Hangö slutdestinationen. FOTO: Christoffer Holm

Skratt och sjövett ombord på Alexandra

På söndagen angjorde jakten Alexandra hamnen i Hangö. Med sig hade hon tretton överlyckliga kursdeltagare.

– Det har varit härligt, utbrast Inger Grabber, en av de nöjda eleverna som efter sju dagars seglats steg i land i Hangö i söndags.

Otroliga naturupplevelser, nya bekantskaper, en hel del skratt och förstås grunder i navigation, segling, sjökort, knopar och traditionellt sjömanskap och sjömanshantverk. Så kan den gångna veckans seglingskurs på skutan Alexandra sammanfattas.

Kursen i sjömanskap har ordnats av Hangö sommaruni i samarbete med yrkeshögskolan Novia i många år och fick sin början då en grupp seglingsentusiaster i Borgå byggde en lite annorlunda båt. Båten var en kopia av en 1800-talsjakt, 21 meter lång och 70 ton tung.  Samarbetet med sommaruni kom i gång direkt, till och med utan alla segel på plats.

– Jag tror det här var tionde året och jag hoppas att det blir en ny resa nästa år och att vi syns på nytt, åtminstone några av oss, hälsade kaptenen Guy Michelsson till sina elever då resan tog slut.


Vind i seglen

Årets besättning bestod av 13 elever i olika åldrar samt kaptenen Guy Michelsson och styrmannen Svante Lehtonen, båda från Novia. 

Tack var det omväxlande men ändå fina vädret kunde eleverna få så mycket seglingserfarenhet som möjligt. Alexandra kunde segla alla dagar utom en, som bäst med åtta knop.

– Den enda dagen vi inte seglade åkte vi genom ett trångt far så det fungerade som en sådan övning på samma gång, sade Grabber.

Resan gick genom den åboländska skärgården över till Åland och tillbaka. 

Förutom eleverna, som gav kaptenen och styrmannen otaliga ovationer, var även de kursansvariga nöjda, både med resan och med besättningens insatser.

– Vi har inte seglat på en enda sten och vädret har varit sällsynt bra, summerade Michelsson efter att ha angjort bryggan i Hangö.

Som kursledare har hans uppgift varit att fostra traditionella sjömän. Strävan har därför, åtminstone officiellt, varit en sträng disciplin med tystnad klockan 23 och uppstigning klockan 7.

– Men i går kanske det slintade lite med sång, dans och munspel, medgav kaptenen.

 

Läs mer i dagens VN/eVN.