Jan-Peter Stenvall, Lasse Wernér och Egon Rehnman tog tillfället i akt och visade sitt engagemang för Östersjön. FOTO: Christoffer Holm

På cykelsadeln för Östersjön

Race for the Baltic vill påverka beslutsfattarna och ge Östersjön uppmärksamhet. På måndag morgon visade västnylänningarna sitt engagemang.

Under veckoslutet har två tält stått uppställda mellan alla seglare, regattabesökare och felparkerade bilar i Östra hamnen i Hangö. Mitt i händelsernas centrum försökte nämligen miljökampanjen och cykelloppet Race for the Baltic och den finländska samarbetspartnern Natur och Miljö sprida budskapet om Östersjöns svåra sits.

Själva cykelloppet går runt hela Östersjön och vem som helst kan hoppa på under de olika etapperna för att visa sitt stöd för vårt gemensamma vatten.
– Alla är välkomna med. Vi har haft allt från barn till pensionärer, säger Annelie Brand som representerar en av de tre huvudorganisationerna bakom kampanjen.

Loppet startade i Malmö den 8 juni och slutar i Köpenhamn den 17 augusti. Under den tiden ska villiga motionärer cykla längs Östersjöns alla kuster.
– Vi passerar nio länder och cyklar totalt 3 500 kilometer.

Bevara kraven
Målet med kampanjen är främst att påverka och tala med politiker, speciellt Östersjöländernas miljöministrar, inför Helsingforskonventionens (Östersjöländernas gemensamma miljööverenskommelse) ministermöte i Köpenhamn i höst. Där avgörs hur målen i Baltic Sea Action Plan och EU:s havsmiljödirektiv fullföljs.
– De ursprungliga målen har redan luckrats upp under flera år. Vi är rädda för att målen luckras upp ännu mer, säger Brand.

Förutom cykeldelen ordnas även en namninsamling. I Hangö lyckades den relativt bra. Lördagens saldo blev över 1000 namn.

Flera med
För att få cyklister till de olika etapperna behövs självklart lokala krafter. Sven Nordlund från Ekenäs var en av dem och försökte ivrigt locka västnyländska cyklister under veckoslutet. 
– Det är viktigt att röra på sig men man vill ju också göra det i en ren miljö. Därför är det här en bra sak. Tyvärr fick jag veta om det här på torsdag morgon, så det var på lite kort varsel.

På söndagen hade han nått närmare tio intresserade från Ingå, Sjundeå, Raseborg och Hangö.

Måndagens etapp gick från Hangö till Ingå, längs Kungsvägen och Raseborgs slott. Härefter cyklar följet vidare till Helsingfors och Baltikum.

Läs mer i tisdagens tidning