Svante Rehnström är nöjd över bibliotekets digitaliseringstjänst och tänker fortsätta föra över gamla lp:n till cd. FOTO: Christoffer Holm

Svantes 60-talsmusik får nytt liv

Sedan januari får man digitalisera gratis på Hangöbibban. Snart följer resten av Lukas-biblioteken efter.

Diabilder i pappkartonger, dammiga lp-skivor och gamla vhs-kassetter man inte vågar använda ifall de skulle trassla ihop sig, allt detta kan man få ett slut på i Hangö stadsbibliotek. Sedan januari har biblioteket kunnat erbjuda sin digitaliseringstjänst och både ortsbor och andra västnylänningar har lockats av möjligheten. Vhs-kassetter blir dvd:n och diabilder lagras på minnesstickor.

– Alla vårens tider har blivit bokade. Besökarna har varit väldigt aktiva, säger Merja Kukkonen, Hangö stads avgående direktör för kultur- och medborgarverksamhet.

Intresset har varit så stort att biblioteket nu gärna pustar ut då sommarvärmen minskar besöken. I februari var digitaliseringsrummet som populärast och användes i över femtio timmar. Totalt har besökarna varit närmare sextio stycken fram till slutet av maj.


Från lp till cd

Svante Rehnström är en av dem. Han hoppade snabbt på chansen och är mer än nöjd med både bibliotekets tjänst och sitt eget arbete i digitaliseringsrummet.

– Jag läste om det i tidningen och då slog det mig att vi har en hel del gamla lp:n med trevlig musik. Då vi som så många andra lagt undan skivspelaren tänkte jag att man kanske skulle boka en tid.

Svante prövade först med att överföra en gammal Jan Malmsjö-platta och fick handledning från biblioteket. Resultatet fick klart godkänt.

– Jag var inte alls så dum som jag befarat. Dessutom var bibliotekets handledning väldigt informativ.
 

Lukas följer efter

I höst ska även andra bibliotek inom Lukas-samarbetet gå med i digitaliseringsprojektet. Åtminstone Ekenäs, Karis, Pojo och Ingå har utrustning på kommande men tidtabellen är än så länge öppen. Trots det har Karis biblioteks ansvarige bibliotekarie Barbara Rosenqvist-Pettersson redan sett tecken på intresse hos invånarna.

– Här har det redan funnits efterfrågan. Utrustningen borde vara på väg så bara personalen har fått lite utbildning borde vi komma i gång i höst.

Hittills har både Raseborgs- och Ingåbor åkt till Hangö för att föra över bilder, filmer och musik från förr.



Läs mer i dagens VN/eVN.