Risk för ras. Vattentornet måste renoveras. Foto: Jonny Öhman

Ekenäs vattentorn inspekteras

Ekenäs vattentorn genomgår en specialistgranskning som ska bedöma betongtornets renoveringsbehov.

Framför vägen som leder till vattentornet i Ekenäs finns en bom samt en skylt som uppmanar allmänheten att hålla sig borta från platsen på grund av rasrisk. I bakgrunden ligger det näst intill identiska vattentornet i Jyväskylä som rasade i vintras.

Skylten och bommen har redan stått där en tid, men nu när sommarvädret äntligen anlänt och kyla och fukt inte stör, kan experterna systematiskt ta prover av betongen av byggnaden och i största allmänhet få en bild av i vilket skick den gigantiska vattenbägaren är.

– De borrar i och skrapar på byggnadens betong för att ta prover till ett laboratorium. Där undersöks det sedan. Provresultaten borde vara färdiga i augusti, säger direktören vid Raseborgs vattenverk, Tom Törnroos.


Minska risken för ras

Efter Jyväskyläincidenten reagerade man snabbt i Raseborg. Först minskades vattenmängden med 600 kubikmeter för att öka säkerheten och minska belastningen av byggnaden. Efter hand har vattenmängden gradvis minskats allt mer och mer.

– Olycksrisken motarbetar vi genom att minska på vattnet och således också själva vattentornets vikt. En kubikmeter vatten väger nämligen tusen kilogram, säger Törnroos

Trots att vattenmängden minskar kommer det inte att vålla problem för invånarna.

– Det gör ingenting att det finns mindre vatten i tornet. Fast mindre vatten leder sämre tryck har det inte förorsakat några problem.


Byggande i höst

Ifall det kommer negativa besked angående vattentornets tillstånd kommer renoveringsarbetet troligtvis att påbörjas redan i höst.

– Först tar vi itu med vattentornet i Ekenäs, efter det börjar vi med andra projekt som till exempel att förbättra vattenlinjerna från Karis till Svartå, säger Törnroos.



Läs mer i dagens VN/eVN.