I dag styr Mats Lagerstam kosan mot Mongoliet.

Lagens väktare – demokratins försvare

Då du på midsommarafton sitter och njuter av gassade sol i gott sällskap ute i skärgården, finns det en man som förmodligen sitter ensam på ett hotellrum i fjärran östern och drömmer midsommarstänger och familj.

Inne på sitt mörka kontor på fjärde våningen i polishuset i Ekenäs sitter överkommissarie Mats Lagerstam vid sitt arbetsbord. Man anar en viss trötthet i hans blick trots att sommarlovet närmar sig, men också en viss upprymdhet.

I dag kommer överkommissarien att bege ge sig ut på ett äventyr – en början på ett annorlunda sommarlov. En tio dagars vistelse i Mongoliets huvudstad Ulan Bator i östra Asien, där han kommer att fungera som valövervakare för presidentvalet i landet.

Varför väljer du att resa på dylika uppdrag?
– Det ligger väl i blodet att jag tar mig an internationella jobb. Jag har tidigare jobbat för FN, EU och OSSE som varit relaterade till mitt jobb som polis. Och varit i länder som Nigeria, det forna Jugoslavien och Albanien, säger Lagerstam och rycker på axlarna.


– Först började jag med att jobba som civilpolis i olika länder som Jugoslavien under olika långa tider, ibland upp till ett år, men efter mina vistelser utomlands fick jag höra talas om att man kan fungera som valobservatör, så jag nappade på det, och tog en kurs i mänskliga rättigheter och valverksamhet vid Åbo Akademi, och fick efter det verka som valobservatör.

Bra omväxling

– Det är en bra omväxling från det nuvarande jobbet och då man har lite motgångar hemma i trakterna när mer och mer anställda försvinner så känns det skönt att få åka bort en stund. Dessutom är det alltid intressant att bege sig till en ny del av världen.

Man skulle kunna tro att Lagerstam söker spänning genom sitt resande – men så är inte fallet.


– De är på sätt och vis mera avkoppling, men när man väl kommer fram är det inte speciellt mycket avkoppling, säger kan och skrattar. Men visst är det alltid skönt att komma hem igen, man lär sig uppskatta sitt eget land bättre.


Vad säger familjen om ditt resande?
Frun har inte sagt emot. Det är riktigt välkommet, hon inser att jag är i behov av det. Fast hon hade nog kanske väntat sig en lite annorlunda midsommar.

Läs mer i dagens VN/eVN.