Arcada: Fusion omöjlig just nu

Arcada anser att den planerade fusionen mellan Arcada och Novia är omöjlig för tillfället.

Tiden är inte mogen för en helhetslösning för den svenska yrkeshögskoleverksamheten i Finland, anser Stiftelsen Arcadas styrelse.

Styrelsen framhåller ändå att behovet av internationellt konkurrenskraftiga svenska högskolor kvarstår och att trycket på förändring inom högskolevärlden fortsättningsvis är stort. Status quo är inte ett hållbart alternativ för den svenska högskoleverksamheten på sikt.

– Den minskade offentliga finansieringen drabbar särskilt yrkeshögskolorna och det är orealistiskt att räkna med en fullständig kompensation under de närmaste åren, säger Henrik Wolf, vd och rektor för Arcada, i ett pressmeddelande.

I framtiden behövs det ännu starkare och internationellt konkurrenskraftiga svenska högskolor för att utveckla välståndet i de finlandssvenska regionerna, konstaterar stiftelsen.

På tisdagen gick Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (Söfuk) ut med beskedet om att de önskar att Novia förblir självständigt. Novias två andra ägare, Åbo Akademi och Utbildningsstiftelsen Sydväst, uttryckte fortsättningsvis sitt stöd för en fusion på onsdagen.