Seniora i Ekenäs. VN-arkiv

Folkhälsan förlorade kamp om klienter

Grundtrygghetsnämnden i Raseborg har fattat ett beslut gällande serviceboende för dementa i Raseborg. I praktiken innebär detta att sexton klienter tvingas flytta från platsen de länge kallat sitt hem och personal tvingas byta jobb.

Grundtrygghetsnämnden i Raseborg har beslutat att flytta vården av klienter som lider av demens från Folkhälsans serviceboenden Blomsterhemmet och Seniora till det Attendoägda serviceboendet Villa Stella.

Grundtrygghetsnämndens ordförande Karl von Smitten säger att beslutet var nödvändigt.

– Vi var tvungna att gå till upphandling. På grund av det nuvarande systemet måste man sätta en anbudstävlig och tyvärr förlorade Folkhälsan, fast vi trivdes med dem.

von Smitten konstaterar att Attendos anbud var ett billigare alternativ för staden.


Ofrivillig flytt

Gun Eklund, verkställande direktör för Folkhälsan syd  anser att situationen är beklaglig, speciellt ur de äldres synvinkel.

– Det jobbigaste är att personerna med minnessjukdomar, som är sexton till antalet, ofrivilligt måste flytta till en helt ny plats som de inte är bekanta med, säger Eklund.

– Det kommer även att ske förändringar för personalen. Vissa måste placeras om, förmodligen till huvudstadsregionen.

Eklund konstaterar att beslutet att välja Attendo bottnar i ekonomiska orsaker, men hon vill klargöra att de femtiotal lägenheter som finns i Folkhälsans servicehem i Seniora och Blomsterhemmet kommer att vara kvar i Folkhälsans regi.


Från bättre till sämre vård

En av de anhöriga till en av patienterna som påverkas av beslutet är Kaj Nousiainen. Han tycker att Folkhälsan borde ha fått fortsätta ta hand om klienterna.

– Min moster bor på Blomsterhemmet. Det är lite som att bo hemma där. Hon har det nog bättre där. Jag tror livskvaliteten kommer att sjunka genom flytten, säger Nousiainen.

Han har egna erfarenheter av att jobba inom äldrevård och har en klar åsikt om vad flytten kommer att innebära.

– Eftersom det andra anbudet var billigare måste enheten också vara större. Små enheter leder till bättre vård och mera uppmärksamhet och kontakten med personalen är bättre, menar Nousiainen.

– Trivseln, skötseln och min mosters välbefinnande kommer att försämras på grund av flyttningen. Själva flyttandet i sig gör det också jobbigt för både anhöriga och de som måste flytta från hemmen.


Personalen splittras

Solveig Lindberg, enhetsansvarig på Seniora tycker det är väldigt synd att de äldre måste flytta, men hon hör också skaran av personal som måste byta jobb.

– Många här har jobbat ihop i över sju år och kommer nu splittras, vilket också är väldigt tråkigt, säger Lindberg.


Vart bär det av efter Seniora?
– Själv har jag inte hunnit tänka på vad jag skall göra. Folkhälsan erbjuder ju oss jobb, men jag har ingen aning. Det enda jag vet är att min sista arbetsdag här är den sista december.

Företaget Attendo hade inga kommentarer i det här skedet.