Vbl och ÖT: SFP backar om yrkeshögskolfusion

Svenska folkpartiet som tidigare har förespråkat en fusion mellan de svenskspråkiga yrkeshögskolorna Novia och Arcada har nu tänkt om och tror på två separata koncessioner för svenskspråkiga yrkeshögskolor, skriver Vasabladet.

– Ett långvarigt äktenskap måste vara lyckligt från början. Det är uppenbart att det inte finns några förutsättningar för en lyckad fusion mellan yrkeshögskolorna, säger SFP:s ordförande Carl Haglund till tidningen.

Förutom de enorma svårigheterna att nå gemensamma linjer för fusionen upplever Haglund att det utbildningspolitiska klimatet har ändrats i och med den nya undervisningsministern.

– Jag har diskuterat saken med Krista Kiuru och jag upplever att det finns en förståelse hos den nya ministern för den här frågan, säger Haglund.

Ulla-Maj Wideroos, som leder SFP:s partifullmäktige, säger att det även handlar om att tiden håller på att ta slut. Yrkeshögskolorna ska i höst anhålla om koncessioner för fortsatt verksamhet. Två permanenta koncessioner för de svenskspråkiga yrkeshögskolorna vore då den bästa lösningen.

Tanken på en svenskspråkig yrkeshögskola lever vidare, men Wideroos tycker att tiden nu inte är mogen.