USA övervakar miljontals människors teletrafik

Miljontals människor i USA får sina telefonsamtal inspelade efter ett hittills hemligt beslut i en specialdomstol för säkerhetsärenden.

Den nationella säkerhetsmyndigheten NSA har fått tillstånd av domstolen att dagligen övervaka trafiken via bredbands- och teleföretaget Verizon, skriver brittiska The Guardian. Tidningen uppger att den har kommit över en kopia av beslutet.

Det är första gången som en så omfattande massövervakning blivit känd under president Barack Obamas regeringstid, oavsett om de granskade är brottsmisstänkta eller har begått brott, skriver tidningen.

Spaningen omfattar både inrikes och utrikes samtal. Tillståndet gavs i april av domstolen, som kontrollerar och beslutar om övervakning. Regeringen har fått obegränsad befogenhet att samla in data fram till den 19 juli.

Det är troligt att den avslöjade övervakningen utlöser debatter i USA om i vilken utsträckning det är lämpligt att regeringen får spionera inrikes, kommenterar The Guardian.
Under George W Bush tid som president, var detta slags långtgående övervakning vanligt efter 11 september-attentaten 2001.

Guardian har förgäves bett om kommenterar till sina uppgifter från presidenthögkvarteret, justitiedepartementet och NSA, skriver tidningen.