Centralorganisationerna säger nej till längre prövotider

Centralorganisationerna på arbetsmarknaden vill inte ha längre prövotider för ungdomar.

Alma Medias landskapstidningar skrev på fredagen att Finlands näringslivs vd Jyri Häkämies vill förlänga ungdomarnas prövotider i arbetslivet. Nu kan arbetsgivaren och arbetstagaren komma överens om en prövotid på högst fyra månader.

Häkämies tror att det här skulle öka möjligheterna att sysselsätta ungdomar. På FFC tycker man att Häkämies försöker skjuta över företagarnas risker på ungdomarna och göra det lättare att säga upp dem.

– Det finns inga grunder för att just de unga ska bära riskerna. Det strider också mot principen om likvärdig behandling, betonar FFC:s intressebevakningsdirektör Niklas Elomaa.

STTK anser att fyra månader är en tillräckligt lång tid för att utvärdera om arbetsplatsen är den rätta för den anställda. STTK:s student- och ungdomspolitiska expert Ulla Hyvönen säger att en förlängning av prövotiden skulle göra ungdomarna mera utsatta för chefens eller arbetsgivarens eventuella missbruk.

– Ur arbetslivets synvinkel är en oskäligt lång osäkerhet om jobbet ingen bra sak för ungdomarna. Att jobba under rädsla hör inte till dagens arbetsliv, säger Hyvänen.