Deltidsbosatta Leena Hedman-Nuuttila och Esko Nuuttila njuter av solens trevande strålar. Foto: Benjamin Knopman (Klicka för att öppna bildspelet och se hela bilderna.)

Hangö vaknar ur vinterdvalan

Äntligen skiner solen över strandlejonens och de droppande glassbollarnas stad. Välkommen till sommarstaden Hangö!

Det är över nu.

Efter sex månader, en mördande lång vargavinter och oräkneliga huttrande svordomar har Hangö ömsat till sommarskinn.

Invånarna jublar.

– Det är helt superkiva! Här är ganska dött på vintern, säger Jennyfer Råberg, ex-Hangötjej som studerar till merkonom i Ekenäs.

För bara några veckor sedan låg drivorna meterhöga. Nu är det enda som återstår en smutsig snöhög i skogen intill Casino. Köerna till glasskioskerna ringlar långa, barnen lyckotjuter i lekparkerna och ett glatt gäng har sparkat av sig skorna och spelar kubb i det grönskimrande gräset.


"Fantastiskt!"

Antti Marttila är på väg till stranden tillsammans med sin dotter Meri Keinänen, som sitter uppflugen på en karamellröd plasttraktor. De ska leka på klipporna intill havet. Vattnet är ännu lite för kallt för att plaska i.
Som de har väntat på sommaren.

– Det är fantastiskt, strålar Marttila.

Familjen bor i Hangö året om. Trots att de iskalla vindarna från havet kan vara bitande har Marttilas stelfrusna hjärta aldrig slutat bulta för de leende kexens stad. Inte ens när dagarna var som kortast och kylan som mest dräpande i vintras övervägde han att lämna Hangö.

– Nej, aldrig. Hangö har många goda sidor på vintern också, naturen är så speciell här.


Läs mer i dagens VN/eVN.