Eino Fredriksson är lättad över att hans slitna röst ska få vila. Foto: Benjamin Knopman

Syntetisk röst ersätter taltidningsinläsare

De mänskliga taltidningsläsarna är snart ett minne blott. I stället kommer den syntetiska rösten Samuel att göra deras jobb.

En man sitter böjd vid ett skrivbord.

Lysrörslampan sprider sitt gula sken över hans gråskäggiga ansikte. På bordet intill står en halvfull vattenflaska. Med lätt raspig röst och rappt tempo följer han raderna av trycksvärta i tisdagens VN.

– Årets Sjundeåcup blev bokstavligen en solig historia och samtidigt befäste ...

Mannens namn är Eino Fredriksson. Han är Ekenäsbo, en av fjorton frivilliga pensionärer som läser in Västra Nylands taltidning fem dagar i veckan – och snart en del av historien.


Säg hej till Samuel

Inom kort ska Fredrikssons jobb skötas av en talsyntes, Samuel. Målet är att alla finlandssvenska dagstidningar som i dag läses in manuellt ska övergå till att använda den syntetiska rösten inom ett år. Vasabladet använder den redan nu och Hufvudstadsbladet tar i bruk Samuel i augusti.

– Taltidningarna övergår till det nya systemet i den ordningen som de är dyrast att producera, säger Svenska synskadeföreningen i Västnylands ordförande, Birgitta Nordström.

– Eftersom vi har snälla frivilligarbetare sker övergången troligen i slutskedet här, kanske allra sist.


Lyssna på webben

På webbplatsen Pratsam.org kan du lyssna på ljudklipp med Samuel. Den manliga rösten, som bygger på en hemlig skådespelare från Pargas, låter förvånansvärt bra om än något knackig.

– Skådespelarens röst har skurits i tunna, tunna skivor som maskinen bygger ihop ur ett bibliotek med 100 000 ord, säger Hans Åhman, mångårig ordförande för Huvudstadsregionens taltidningsförening.


Läs mer i dagens VN/eVN.