Foto: Lehtikuva

Stockholmspolisen tvingades till hårda tag mot kravaller

Husby i västra Stockholm skakades på söndagskvällen och natten mot måndagen av oroligheter med bränder och sammanstötning med polisen som följd.

Ett 50-tal hyresgäster evakuerades från ett bostadshus på grund av en garagebrand, bilar brändes och centrum vandaliserades. Tre poliser skadades.

– Det är omfattande skador i Husby centrum. Många glasrutor har krossats, säger Fredrik Andersson, länsvakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Totalt deltog ett 40-tal poliser och brandmän från fem stationer i Husby där oroligheterna startade vid 22-tiden på söndagskvällen. Polisen hade innan det fått larm om att ungdomar kastat sten mot tunnelbanan.

Enligt polisen är i stort sett alla bränder nu släckta. Polisen fruktar ändå att oroligheterna kommer att fortsätta.

– Vi försöker mobilisera de så kallade goda krafterna. Vi har en del organisationer som hjälper oss, och självklart de sociala myndigheterna. Sedan kan jag tänka mig att de flesta som bor i området inte tycker om det som har hänt. Bara det, om gemene man säger ifrån att det inte får fortsätta, kan vara en stor hjälp, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

– Vi hoppas kunna identifiera någon eller några under dagen för att kunna lagföra dem som har gjort sig skyldig till brott, säger Byström.

Enligt Megafonen, en ungdomsorganisation som bland annat är engagerad i Husby, är oroligheterna en följd av att en 69-årig man sköts ihjäl av polis vid en insats i Husby på måndagen för en vecka sedan.

Innan mannen sköts hade han hotat poliserna med en machete. Då kastade polisen en distraktionsgranat för att kunna övermanna honom, vilket misslyckades. Megafonen kräver en oberoende utredning av händelsen.

Lars Byström vill inte säga om det finns något samband mellan nattens oroligheter och händelsen då den 69-årige mannen sköts ihjäl.

På sociala medier är reaktionerna blandade. Vissa har lagt ut bilder på brinnande bilar med uppgifter att de antänts med hemmagjorda bomber, så kallade molotovcocktails. I en filmsekvens hörs en tydlig explosion från en brinnande bil. Situationen beskrivs som skrämmande.

Andra skriver att bränderna lockat ut dem ur lägenheterna och att de då uppfattat det som att Husby varit "belägrat av polisen" som ska ha gett sig på oskyldiga med batonger och hundar. En anledning att stå kvar ute på gatan, trots det, ska ha varit att manifestera att polisen inte får uppföra sig hur som helst i förorten.