Verkstadsledare Rafael Kesti på Intersteel säger att FN-steels konkurs var ett överraskande och hårt slag. Foto: Christoffer Holm

FN-steel har skulder på över 100 miljoner euro

I dag ska FN-steels konkursförvaltare lämna in sitt förslag till hur företagets skulder på över 100 miljoner euro ska betalas. Processen kan bli lång och få företag är hoppfulla om att få pengar tillbaka.

Konkursförvalatern Hannu Ylönen antyder att processen kan bli lång. Några månader är enligt honom i alla fall en underskattning. Företagskonkurser kan ofta räcka flera år.

Den enda offentliga handling med uppgifter om fordringar på konkursboet som tingsrätten har haft hittills, är en lista som lämnades in med konkursansökan den 26 juni i fjol. I den finns runt 250 företag och deras sammanlagda fordringar på uppemot 35 miljoner euro uppräknande. Enligt Hannu Ylönen är den däremot inte fullständig.

– Företagen är fler, uppger han.


Oklara summor

Vilka företag som inte finns med på den gamla listan vill Ylönen inte ta upp och hänvisar till den uppdaterade listan som i dag ska lämnas in till tingsrätten. Enligt VN:s uppgifter rör sig de totala fordringarna från företag runt 50 miljoner euro.

De miljoner som finns i listan från i fjol utgör alltså endast en del. I bouppteckningen där alla skulder listas uppgår summan enligt Ylönen till över 100 miljoner euro.

Ylönen vill i detta skede inte heller ge några riktlinjer kring hur mycket fordringsägarna kan få tillbaka.

Är det möjligt att bedöma?
– Det är möjligt men jag vill inte gå in på det ännu. Vi får se vad som händer den närmaste tiden.


Chansen osannolik

De västnyländska företagen tror inte på utdelning.

Bland dem har byggföretaget Toivo Ajalin i Pojo den största fordringen. Den uppgår till 134 413 euro. Vd Kalevi Ajalin menar att företaget sitter i samma båt som alla andra västnyländska företag med fordringar.

– Våra förväntningar är nästan noll. Det är ett under om vi får något alls. Om vi har tur kan vi få någon procent av summan men det tar dessutom säkert något år.

Ajalin vill ändå inte gräma sig för mycket över de förlorade pengarna.

– Det betyder helt enkelt bara att vi har gjort gratis arbete. Det är enbart bortkastade pengar. Men det var synd att det gick som det gick. Annars var det ett bra år.


Läs mer i dagens VN/eVN.