Varje dag får Winellska skolans allergiska elever en egen matportion.

Specialmaten för allergiker försvinner

På hösten går Kyrkslätt in för att slopa specialmat för elever och daghemsbarn som har allergier. Endast livsfarliga allergier beaktas hädanefter.

I dag får över tusen av barnen som äter kommunens mat, antingen på daghemmen eller i skolorna, någon form av specialföda. Det sätter stor press på skolköken som i höst får lindring.
Sedan år 2008 har kosthållschef Toini Linnanmäki önskat att Kyrkslätt ska se över specialdieterna. Då lanserades ett nytt nationellt allergiprogram, enligt vilket barn med lindriga allergisymptom inte längre ska behandlas genom att undvika ämnena, utan genom att gradvis öka toleransen.
Nu, fem år senare, får Linnanmäki sin vilja igenom.


Köket jublar

För köken innebär allergiprogrammet att personalen måste tillreda färre specialmaträtter. Vid lindriga allergier, med symtom såsom tillfällig rodnad, sveda eller klåda i munnen, erbjuder köken inte längre ett alternativ – till exempel i stället för riven morot.
– Det är meningen att barnen ska smaka på sådant de är allergiska för. Med åldern försvinner en stor mängd av alla allergier, så en del får i dag specialmat trots att de inte behöver det, säger ansvarige skolläkaren Elina Hermansson.
I Winellska skolan tillreder kökspersonalen 2700 portioner mat varje dag och mängden specialmat ökar stadigt uppger kökschef Maiju Aaaltonen.
– Fler och fler barn ska vara mjölkfria. Också majs är en något som barn blivit mer allergisk för.


Läkarintyg nödvändigt

Inför skolstarten i höst förväntas föräldrarna som vanligt meddela om allergier och bifoga läkarintyg, men alla uppgifter ska uppdateras av skolhälsovården. Skolläkaren kan ompröva ett beslut som en annan läkare tagit, ifall grunderna till läkarintyget verkar för vaga.
– Om barnet får svåra reaktioner – trots att de inte är livshotande – så kan vi ge ett intyg i alla fall. Vi tänker inte börja strida med föräldrarna om allergin verkar allvarlig, säger Kyrkslätts ledande överläkare Johanna Stenqvist.

 

Läs mer i dagens VN/eVN.