Undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) tror inte det är sannolikt att den obligatoriska svenskan återinförs. Foto: Lehtikuva

FSD säger nej till att återinföra studentsvenskan

FSD kommer inte att arbeta för att återinföra svenskan som ett obligatoriskt ämne i studentexamen. Motionen väckte het debatt vid FSD:s möte och förkastades med en röst.

– Det är beklagligt att det andra inhemska språket avskaffades i studentexamen, men jag tror inte att vi kan vända klockan tillbaka. Det viktigaste är att skapa en positiv attityd gentemot svenskan, och det gör vi genom att satsa på svenskundervisningen i grundskolan, säger Viveca Lahti från Kyrkslätt.

Inom FSD är man överens om att det var ett misstag att avskaffa den obligatoriska studentsvenskan. Nu vill man ändå hellre satsa på att förbättra kunskaperna i svenska i grundskolan. Genom att svenskundervisningen tidigareläggs i den nya läroplanen kan man förbättra attityderna till svenskan, tror FSD.

– Att återinföra svenskan kan öka hatretoriken mot finlandssvenskarna. I stället borde vi förbättra undervisningens kvalitet och öka möjligheterna till språkbad, säger Kaj Alajoki, Åbo.

Till SPT säger undervisningsminister Jukka Gustafsson att en arbetsgrupp för tillfället utreder svenskans ställning i gymnasieutbildningen.
– Min personliga uppskattning är att det inte är sannolikt att svenskan kommer att återinföras som obligatorisk i studentexamen, säger Gustafsson.