Försäljare Kristo Rejdolf säljer lustgas i Kyrkslätt. Han har varit med om lustgasfester utomlands, men inte i Finland.

Unga i Kyrkslätt köper sig glada på lustgas

Efterfrågan på lustgas är stor i Kyrkslätt. Därför bestämde företaget Kermaa sig för att etablera sig på orten.

Den är varken olaglig eller särskilt svår att få tag på. Därför har lustgasen blivit partdrog nummer ett bland unga i Kyrkslätt. Både på baren och på hemmafesten har lustgas blivit den nya modeflugan för unga som söker extra kickar vid sidan om alkohol.
– Det finns alltid åtminstone en person på festen som har en sprutflaska med sig och så vill alla testa på det, berättar Melanie Eriksson, 17.
Enligt henne är det under de två senaste månaderna som lustgasen vunnit terräng på festerna i Kyrkslätt.
Mängden lustgas som inhaleras per person varierar kraftigt. De som testar lustgas för första gången håller sig till en början till en kapsel, medan de mer rutinerade behöver betydligt mer för att uppnå njutning.
– Vissa tar trettio tuber efter varandra. Ruset varar bara i en minut per tub, säger Eriksson som själv anser att lustgasen bara hör sjukhusen till. Därför har hon själv inte testat.

Kompisen svimmade
De festprissar som tycker att lustgasen är ofarlig inhalerar gasen genom lustgasfyllda ballonger eller genom att direkt spruta in gas i lungorna med gräddsifonen. När Daniel Juslen, 19, testade lustgas första gången var det genom en sprutflaska och han blev förvånad över vilken kraft den hade.
– Det kom med ett så hårt tryck att jag måste blåsa ut allt. Egentligen var det inte så bra, jag har hört att gasen kan tömma all syre från lungorna om det kommer in för snabbt.
Juslen uppger ändå att väldigt få unga är rädda för att använda lustgas. Tvärtom ser de flesta partydrogen som helt ofarlig uppger han.
Själv är Juslen försiktig med mängderna, efter att ha sett en kompis svimma på baren efter lustgasanvändning.
– Hennes ögon vidgades först och hon såg konstig ut, sedan började hon skaka och föll omkull. Till all tur fick jag tag i henne, säger han.

Varför så populärt?
Orsaken till att så många börjat använda lustgas är att den blivit lättillgängligt för en billig peng. I Kyrkslätt har nyligen en butik öppnat som säljer lustgaspatroner och sifoner i matlagningssyfte.
– En stor del av nätbeställningarna kom just från Kyrkslätt. Därför bestämde vi oss för att öppna butik här, berättar Jonas Kyllönen om varför hans affär Kermaa öppnat på orten.
Att försäljningen i Kyrkslätt går bra handlar enligt Kyllönen om att matlagningsintresset här är större än på annat håll – inte om att missbruket är ett utbrett problem. Kyllönen är visserligen medveten om missbruksrisken, men han anser inte det höra till företagets ansvar att övervaka användningen. Tack vare ett nytt krav från myndighetshåll har företaget ändå tvingats börja reda ut i vilket syfte kunderna köper lustgasen.
– Varje kund måste skriftligen meddela vilket ändamål de använder lustgasen till, men vi kan inte följa med dem hem och kolla att de verkligen gör som de säger.