Hanna Karlberg, Sanna Holmén och Mathilda Karell ser ivrigt fram emot att få öppna restaurang för en dag.

Pop-up restauranger öppnar i Sjundeå

Den tionde augusti fungerar hemmen i Sjundeå som pop-up restauranger. Det är ett gäng matglada vänner som ligger bakom initiativet till Sjundeås första restaurangdag.

Ät hela Sjundeå! Så heter Sjundeås genom historien första restaurangdag.
– Tanken är att kombinera matintresset med social samvaro, utan att behöva åka till stan, säger Sanna Holmén och syftar till restaurangdagen i Helsingfors som blivit mäkta populär.
I år infaller den veckoslutet efter Sjundeås restaurangdag, vilket betyder att matglada personer från Sjundeå både hinner erbjuda sitt eget hem åt andra gourmander samt själva besöka de tillfälliga pop-up restaurangerna i Helsingfors.
– Det var idékläckaren Pami Karvonen som ville ha det så. Han tycker att Sjundeå förtjänar en helt egen dag för det här, berättar Hanna Karlberg.

Gå hem till okända
Idén är att vilken privatperson som helst ska få förvandla sitt kök, lusthus, trädgård eller veranda till restaurang för en dag. Genom att öppna dörrarna till sitt hem ger man gäster både från den egna kommunen och utsocknes möjlighet att bekanta sig med de olika delarna av Sjundeå. Samtidigt får invånarna i regionen en chans att lära känna varandra bättre och de som älskar att laga mat får ett tillfälle att visa andra vad de går för i köket.
– Vi hoppas att folk ska vara kreativa och göra det de själva är bra på. Någon är bra på att baka kakor, medan någon annan är duktig på att grilla, säger Mathilda Karell.

Anmälningarna till evenemanget ska lämnas senast den 10 juni till syokokosiuntio@luukku.fi.