Foto: Colourbox

Viltkött ger högre blyhalt i blodet

De som äter viltkött regelbundet löper risk att få höga blyhalter i blodet. Det framgår av en ny studie av Sveriges livsmedelsverk.

Studien, som publiceras i tidskriften Food and Chemical Toxicology, bygger på analyser av blodprover från 250 personer.
Generellt har var tredje person i undersökningen blyhalter på sådana nivåer där det är svårt att utesluta skador på njurarna.

Den grupp som sticker ut mest är människor som äter viltkött relativt ofta, det vill säga mer än en gång per månad. De har i genomsnitt blyhalter på 14 mikrogram per liter blod, medan personer som uppger att de äter sparsamt med viltkött, eller inte alls, ligger på betydligt lägre nivåer, 12 respektive 10 mikrogram per liter blod.
– Den sannolika orsaken är den blyammunition som används vid jakten. Det kan verka förvånande att några små blybitar kan ge så tydliga effekter, men sambandet mellan viltkött och högre blyhalt är tydligt, statistiskt sett, säger Per Ola Darnerud, toxikolog på verket.

Samtidigt påpekas att blyhalterna i svenskarnas blod minskat jämfört med tidigare. Det är en effekt av att mängden bly i miljön minskat kraftigt de senaste 20 åren.