Foto: Colourbox

Kyrkslätt vill undvika företag med skatteparadiskoppling

När kommunen gör ett nytt företagshälsovårdsavtal ska den enbart beakta företag utan kopplingar till skatteparadis. Det hälsar personalsektionen upphandlingschefen – som i sin tur ger rött ljus.

Kommunens företagshälsovårdsavtal med Diacor löper ut i slutet av detta år. Det betyder att det nu är dags att se över vilka eventuella bolag som kunde sköta de kommunanställdas hälsa i framtiden.

Om personalsektionen får bestämma blir det ett företag som inte har skatteparadiskopplingar.
– I beslutet att en ny upphandling ska göras lade vi till en mening om att sektionen vill utreda möjligheten att undvika företag med pengar i skatteparadis, berättar sektionens ordförande Pekka Poutanen vars idé tillägget var.
Genom att välja företag som betalar skatt på korrekt vis kan Kyrkslätt fungera som ett föredöme för andra kommuner.


En god idé, men...

När Kyrkslätts upphandlingschef Oili Toivanen får höra om personalsektionens intensioner är hon genast tvungen att göra den besviken:
– Avsikten är god, men i praktiken är det fortfarande inte enligt upphandlingslagen möjligt att ställa sådana krav.

Toivanen menar att en skattesmitarutredning i vilket fall som helst skulle bli extremt dyr och tidskrävande för kommunen.
– Vi har inte de resurser som skulle krävas för att poängsätta företagen enligt hur och vart de betalar skatt, och starka bevis behövs för att kunna utesluta ett visst företag. Att prioritera dem som inte har kopplingar till skatteparadis påverkar ändå inte hur vården fungerar, poängterar Toivanen.

I princip förespråkar hon tanken att inte pumpa in pengar i företag som smiter från sina skatter. För att Kyrkslätt skulle kunna tillämpa idén bör ändå riksdagsledamöterna få till stånd en lagförändring först.
– Alternativt kunde direktiven komma från EU-nivå, säger Toivanen som tycker det är bra att diskussionen om skatteparadis även förs på högre instans.


Läs mer i dagens VN/eVN.