Lon har ätit upp allt kött inuti dovhjortens mage.

Lon tog livet av åtta dovhjortar

Den långa och snörika vintern har gjort att lodjuret har ont om mat. Det är orsaken till att den nu ger sig på boskap.

Det finns för många lodjur i Nyland för att maten i naturen ska räcka till dem alla. Så resonerar Gustav Rehnberg vars dovhjortar fått sätta livet till för att livnära lon under den långa, kalla vintern.

Förvånande attack
Under de tio år som Gustav Rehnberg haft dovhjortar på en av Gårdskullas bergknallar har det bara en gång tidigare hänt att lon kommit över ett byte. Det var för sex år sedan och då dog två av hjortarna. Efter det satte Rehnberg upp ett elektriskt stängsel runt det redan befintliga två meter höga älgstaketet.
– Det har hittills hållit lon på avstånd. Jag hade nästan hunnit glömma bort den som ett hot mot boskapen, säger han.
Den här gången har lon lyckats ta sig förbi elstängslet, upp på en av de större stolparna som håller älgstaketet på plats, och den vägen ner i inhägnaden.
– Det var tack vare de stora snömassorna som den över huvud taget kom upp på stolpen.

Tar sikte på djuret
Efter den förödande attacken ansökte Rehnberg om specialtillstånd av viltcentralen att få skjuta lo, vilket han också fick – men bara för två veckor åt gången. Och bara för ett lodjur, trots att han under sina snöskoterturer runt kullen sett tre lodjur ströva omkring.
– Enligt vissa bedömningar finns det närmare 300 lodjur i Nyland, men bara 27 tillstånd att skjuta den har getts. På fem år har antalet lodjur ökat märkbart här och snart kan det bli svårt att hålla det på en rimlig nivå, säger Rehnberg som omgående efterlyser en diskussion om hur stor lostammen ska få växa sig.