Karin Björklund-Rissanen och Jim Backlund tror att lärarna i framtiden kan bli försiktigare med att ta i elever.

Snart är det eleverna som styr i korridorerna

I lärarrummet i Källhagens skola i Virkby pågår diskussionen om lärarnas rättigheter. De är oroade över vilka signaler det aktuella fallet kring Antti Korhonen ger eleverna.

– Bråkstakarna hurrar, och kan till och med känna det som en seger att en lärare tvingats avgå på grund av att han förflyttat ut en bråkig elev ur matsalen, medan vi lärare oroar oss för vilka prejudikat fallet leder till, säger speciallärare Jim Backlund i Källhagens skola.
Han vill inte ta ställning till huruvida det var rätt eller fel att specialläraren Antti Korhonens från Alppilan koulu i Helsingfors blev uppsagd. Det han däremot har lust att diskutera är vilka följder fallet får.
– Jag tror det leder till att lärarna inte längre vågar konfrontera elever på samma sätt som tidigare, av rädsla för att ställas inför rätta eller i värsta fall mista jobbet.

Eleverna styr
Ifall lärarna blir rådvilla i förhållande till sina elever blir följderna snabbt att eleverna styr skolan i framtiden – i stället för lärarna.
– Redan i dag är eleverna mycket medvetna om sina egna rättigheter och tvekar inte att föra fram dem, säger Jim Backlund som bara fem gånger på fem år varit tvungen att föra ut elever ur klassrummet under lektionen.
Hans kollega, bildkonstläraren Karin Björklund-Rissanen har en gång varit tvungen att gå emellan ett slagsmål mellan två killar och hon erkänner att det var en utmaning.
– De var dubbelt så stora som jag och jag fick ta i ordentligt för att hålla dem isär, säger hon och tillägger att hon dock aldrig handgripligen behövt föra ut någon ur klassrummet.
– Men det händer ibland att jag får höja rösten ordentligt. Det händer till exempel om någon i klassen inte orkar koncentrera sig och därför skapar oro eller kaos i klassen.