Vård-reformgruppen växer

Arbetsgruppen som ska skriva lagen om social- och hälsovården kommer att få fler medlemmar, säger omsorgsminister Maria Guzenina-Richardon (SDP).

Hon säger att hon kommit överens med Samlingspartiets ministrar om att arbetsgruppen kompletteras med tre personer som Samlingspartiet föreslår. Arbetsgruppens sammansättning behandlades i den social- och hälsopolitiska ministerarbetsgruppen på fredagen.
Arbetsgruppen på ungefär 20 personer leds av avdelningschefen Kirsi Paasikoski (SDP).
– Ingen minister har ifrågasatt mitt val av ordförande för arbetsgruppen, skriver Guzenina-Richardson i sin blogg.
Samlingspartiets riksdagsledamöter Lenita Toivakka och Timo Heinonen har kritiserat arbetsgruppen för att vara för snäv. De tycker att gruppen borde ledas av kanslichefen Päivi Sillanaukee som har sin bakgrund i Samlingspartiet.
Guzenina-Richardson förundrar sig över hur informationen förmedlas inom Samlingspartiet.
– Man kan fråga sig hur det står till i Samlingspartiet när deras riksdagsledamöter trilskas i offentligheten mot den beredning av social- och hälsovårdsreformen som partiets egna ministrar varit med om att besluta om.
Omsorgsministern avslöjar också att arbetsgruppen ska vara klar med sitt arbete i slutet av året. Före juli ska regeringen besluta om vad kommuner av olika storlek ska få ordna själv.