De gröna vill begränsa kommunernas vårdtjänster

De gröna vill att möjligheterna för kommuner med över 20 000 invånare att ordna vissa social- och hälsovårdstjänster begränsas skarpt.

 Partistyrelsen säger att servicen kan främst handla om förebyggande socialtjänster såsom hemhjälp till åldringar och familjestöd inom barnskyddet.
– Om enskilda kommuner får ordna primärhälsovård på olika nivåer blir hela systemet splittrat och förvirrande, och vårdkedjorna kommer inte att fungera, säger De grönas vice ordförande Timo Juurikkala.
De gröna håller fast vid att det ska bildas högst ungefär 20 social- och hälsovårdsområden. Enligt partiet kan social- och hälsovårdsreformen inte användas till att sporra till kommunfusioner.
Beredningen av social- och hälsovårdsreformen orsakar fortfarande tvister inom regeringen. Vice ordföranden för Samlingspartiets riksdagsgrupp Lenita Toivakka undrar i ett yttrande över sammansättningen av den arbetsgrupp som ska förbereda reformen.
Toivakka tycker det är märkligt att omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) lämnade social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Päivi Sillanaukee utanför gruppen.