Isberget på Hagalandets gård vittnar om att det är långt till vår. Isberget på Hagalandets gård vittnar om att det är långt till vår. Ändå får Martti Rappus violer flytta ut.

Kölden kostar odlaren många slantar

I Hagalandets handelsträdgård i Ingå gör odlarna allt för att hålla nere värmekostnaderna. De är i år 25 procent högre än normalt för den här tiden på året.

Växthusen i Hagalandet i Ingå håller vanligen en temperatur på minst arton grader nattetid, men i år har trädgårdsmästare Martti Rappu låtit värmen sjunka till sexton grader. Det är ett sätt att hålla kostnaderna på en lägre nivå.
Ett annat knep för att minska energiutgifterna är att ha så få av växthusen som möjligt i gång samtidigt.
– Jag har talat med andra kollegor i regionen om att de, precis som vi, försöker skjuta säsongen framåt genom att inte odla allt på en gång.
För tillfället är elva av Hagalandets tretton växthus uppvärmda. Men senast om tre veckor måste alla vara i bruk.
– Är det fortfarande då minus tolv grader på natten åker jag till Portugal och överger alla plantor, säger Rappu som börjat misströsta då han följt med de långsiktiga väderprognoserna som ännu under några veckors tid utlovat nätter med minusgrader.

Blir trångt
Så länge som plantorna är små går det att ha dem alla samlade i några få växthus, men i takt med att de växer och kräver mer utrymme flyttas en del ut i så kallade plasttunnlar. Det brukar ske i april, men så länge det är köldgrader ute på natten kan inga växter klara sig där.
På grund av utrymmesbrist har odlarna den här veckan trots allt varit tvungna att flytta ut violerna. De tål kylan bäst. För att de ska överleva i tunneln har Rappu, som ansvarar för att temperaturen ligger på rätt nivå, hämtat in en extra värmeblåsare. Det är en dyr, men nödvändig lösning.
– Väggarna är gjorda av tunn plast, det är som att värma upp ett iskallt tält.
Om några veckor är det dags att också flytta ut penséerna. Då måste ytterligare en av plasttunnlarna värmas upp. För odlare som inte har tillgång till eller råd med värmeblåsare kan de kalla nätterna bli fatala. I värsta fall kan en hel sådd gå till spillo.