Enligt Cynthia Moed råder det ingen arbetsbrist på laboratoriet. Foto: Nina Ahtola

Slut på glesbygdens vattenanalyser

Verksamheten vid vatten- och livsmedelslaboratoriet i Raseborg upphör så fort det är möjligt. Stadsstyrelsens beslut i måndags ger en inbesparing på hundratusen euro på årsnivå.

Genast på tisdag morgon informerades personalen på laboratoriet att laboratoriet upphör och att samarbetsförhandlingar inleds, såsom lagen kräver, för att säga upp hela personalen på 4–5 personer. Motiveringen till beslutet är sparkraven, som gör att laboratoriet kan stängas eftersom dess verksamhet inte är en lagstadgad uppgift för kommunen.
– Det är samarbetsförhandlingarna som bestämmer tidtabellen för avvecklingen, säger stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP).


Utsikterna är inte lovande

Cynthia Moed har jobbat två år på laboratoriet och är äldst i huset räknat efter anställningstiden.
– Vad kan vi säga, bara att indragningen inte känns rolig och att utsikterna att få jobb i den här branschen är ganska dåliga i vårt område. 
Laboratoriepersonalen inser att Raseborg befinner i ett trängt ekonomiskt läge och har en viss förståelse för att man måste avveckla en verksamhet, som inte är obligatorisk för kommunen.
Arbete har det inte rått någon brist på i laboratoriet. En stor kundgrupp är hushåll och fritidsbostäder med egen brunn, som regelbundet kommer med vattenprover för analys.
– Provvolymen är allra största under sommarhalvåret, då vi har fullt upp med att kolla att  drickvattnet i brunnar på glesbygden är drickbart, säger Cynthia Moed.