ellingefärjan körde i natt, men står igen på grund av det låga vattenståndet. KSF-arkiv/Kristoffer Åberg

Pellingefärjan kör igen senast på lördag

Färjan till Pellinge i Borgå skärgård står stilla tills vidare. Orsaken är det låga vattentillståndet i södra Finland.

Pellingeborna har varit mer eller mindre isolerade sedan tisdagskvällen då färjan stötte på grund mitt i sundet mellan Tirmo och Pellinge på grund av det exceptionellt låga vattenståndet. På torsdagen körde färjan igen men står nu stilla igen av trygghetsskäl.
– Färjan är hel och i skick att köra, men vattennivån är så låg att avståndet mellan färjans botten och havsbottnen i nuläget motsvarar en coca-cola flaska. Och då är färjan inte lastad med bilar, säger säkerhets- och trafikchef Timo Mäkelä vid Finnferries som ansvarar för rutten.

Närings-, trafik- och miljöcentralen har beställt in dykare för att spränga bort stenar som stör rutten då vattennivån är så låg. Arbetet inleddes på fredagen och Pellingefärjan kör igen senast på lördag, säger Mäkelä.
Det låga vattentillståndet har orsakat problem för färjorna på många håll i södra Finland, bland annat i Barösund i Ingå.

Cirka 270 personer bor på Pellinge. En privat motorbåt har skött nödvändiga transporter över sundet medan färjan har stått.